fredag 27 februari 2009

Radikal socialdemokrati?

Radikal socialdemokrati?


Att vara radikal kan enligt mig sägas tro på någonting mer, än vad som finns i det pragmatiska synsättet. Att faktiskt tro att kontinuerlig utökad jämlikhet är någonting som skapar ett samhälle där individen är trygg. Att jämlikheten är ett tillstånd där människor vågar skapa, där varje människa har chansen att utveckla sig själv uanför marknadens inramning. Modet att faktiskt gå från den nuvarande hegmoni som i nutiden säger att det alltid är marknden som är bäst.

Man kan säga att politik handlar om vad som är möjligt att genomföra i nutiden, samt tanken på längre projekt. Olof Palme myntade uttrycket att ”Politik är att vilja” med detta tänker jag mig att han menade att man måste ha en framtidsvision för att orka kämpa-för politik är en ständigt kamp.

Har man bara näsan för vad som finns precis framför en, blir det lite svårt att skapa framtidsvisioner. Politik utan framtidsvisioner är ungefär lika givande som en atlet som inte har några mål med sitt tränande. Det är uppenbart att det är lättare att motivera sig att träna om man har en ide var man vill lyckas med. Vilka visioner har den svenska socialdemokratin?

Jag menar att syftet med vänsterpolitik, i första rummet borde handla om hur man minskar den rekordstora ojämlikhet som finns i samhället. Det hela är enkelt, det går att sociologiskt mäta hur ojämlikt ett samhälle är - SCB gör årlig statistik över den svenska befolkningen. För att understryka har Sverige gått emot större ojämlikhet de senaste åren- även om det varit vänsterregeringar vid makten!

Ekonomi är inte heller någon flummig filosofisk fråga som handlar om tingets ”natur”; ekonomi är konkret och påverkar oss varje dag! Därför är ekonomi helt centralt för den politiken- även om ekonomi enligt mig är fruktansvärt tråkigt. Frågan är vilka verktyg vi har för att skapa ett jämlikare samhälle?

Verktygen är många, vad tror du måste göras för att skapa ett mer harmoniskt samhälle?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar