torsdag 30 juli 2009

Länkar

till Olof Palme tal här.

måndag 27 juli 2009

Frisk

Jag spränger bojorna
inom mig
men de kommer tillbaka
igen. sluta
igen. börja
igen. evigheten,
jag spränger gränser
gränser helt osynliga för
dig- (du ser mig i min nya kostym.)
men helt centrala för mig.
läste om en poet som fick meddelande utifrån.

Nej.
Lyssnar på Marcus Krunegård
"dricka sprit tar bort udden av allt"
men jag är för rutinerad
har ingen sprit hemma.
ingenting som kan få mig att domna
av
somna i någons famn
tro på någonting
skapa en sanning som skapar värme.
Kvällen spränger tankarna som formas.
Anti poesi.
Välfärdsångest.
Knäcker en öl och tröstar mig,
med att det löser sig.
Världen går under.
Det är ok
kanske var det förutbestämt,
som när jag pajade de korta
sekunden av bubbla som fanns mellan
oss.
Fantasi är verklighet för mig.

Bubblor är viktiga för mig.
Mentala bubblor, ordning och reda.
De slås och ingen vinner. Männen
skjuter lite och tänder en cigarett.

Problemet är inte verkligheten
det är verklighetens sken av verklighet.

Så kom och dansa med mig, låt oss äta
socker till vi spyr.
Låt oss dansa tills golvet går sönder
och grannarna ringer polisen.
Låt oss leva!

Sitter vid havet, jag är 73 och tredje världskriget har just slutat.
Tänder en cigarett, nerverna gör att händerna skakar.
Framför mig sitter en ny arg generation- idealister som svartklädda
träffas och får nervsammanbrott.
Jag ser mig sittandes i rullstol tittandes ut genom fönstret.
Transcenderar mig till en annan plats.
Jag är 150 och beställer in en rom och cola.
Alla ler överallt.
Den nya politiken förbjuder ilska.
Den nya politiken förbjuder dåliga tankar.

Mental medeltid råder och jag undrar varför drinken smakar konstigt.
" Du verkar lite nere, så vi blandade i lite syntetiska ingredienser som ökar din dopaminnivå..."
Tack säger jag.
Kan ni vara snälla och överdosera?

Om böcker


30

Köpte mer än 30 ryska klassiker på en loppis,
i en lada. Oöppnade från 60 talet.
Varför har folk litteratur som de
inte ens försöker läsa?
Litteratur är ingenting fint,
det är som mat,
man skall konsumera,
äta och skita ner sidorna med flottiga händer!
Sitter i en svart polotröja gröna manchesterbyxor och hängslen framför en liten skärm, ett halvt bibliotek bredvid mig, men "hatar";
stroppiga svartklädda typer från södermalm.
De vågar inte se att de inte är finare än andra.
Du kan läsa Strindberg, Kafka, Kalle Anka eller Harry Potter. Jag bryr mig
inte. För mig handlar det inte om vad du läser.
Jag bryr mig om hur du ser på dig själv och andra.
Jag umgås hellre med en alkoholiserad men en varm människa,
än någon kulturradikal som tycker det är synd att Sovjet pulviriserades.
Det handlar om inställning.
Antingen tycker du att du är bättre än andra; eller så inser du att du är människa, och lika mycket värd som andra. Skratta du gott åt de obildade, som säljer ryska
klassiker för 5 kr styck. De skrattar åt din polotröja och din stroppighet.
För vad spelar det för roll om du har en komplett uppsättning ryska klassiker, när demonerna skriker i bakgrunden.
Jag köpte 30 ryska klassiker på en loppis,
i en lada.

lördag 25 juli 2009

Inlägg om religion..

på alliansfrittsverige.nu

"Jag är inne i en period där jag delvis faktiskt grottar religion en del. Läser Dawkins ( ja han är kaxig!) och tittar på Sturemark via Humanisterna. Det är klart, om man fortfarande menar att det är någonting "speciellt" med Svenska Kyrkan så kan jag förstå argumentet.
Fakta är däremot att många bara slentrianmässigt är medlemmar och att Svenska Kyrkan med stor sannolikhet kommer minska med ett antal tiotusen om ett par år! Helt enkelt eftersom att när man inte föds in i medlemskapet så går man heller inte med om man är ateist eller agnostiker; vilket många råkar vara! Ateist är ju lite känsligt att vara, men agnostiker är det många som är. Och än fler som inte ens reflekterar över gud/gudar i sin vardag! Religionen blir alltså helt frånvarande. Personligen är jag mycket glad över att religionens roll är liten i det mycket sekulära Sverige, samtidigt blir jag likt Humanisterna oroliga över religionens makt i världen. Speciellt stamcellsforskning hotas vilket rör mig typ personligen! Det man kan vara glad över är att Kineser inte är särskilt "katolska" av sig, så även om USA går fel väg så finns det hopp.

Jag måste också få nu när jag ändå är inne på religion krossa den värsta myten om oss som är ateister ( aktivt icke troende) Nej, vi tror oss inte kunna BEVISA att gud/gudar inte finns! Grejen är att vi går efter naturvetenskapliga modeller och vi tror på det som är temporärt empiriskt sant. Naturvetenskapen håller (vilket Sturmark tjatar om..) inte på att bevisa "eviga" sanningar. Det naturvetenskapen gör är att skapa temporära sanningar som om det finns nya fakta kan ifrågasättas.
Låt mig ta ett exempel. Du tror att det finns någon sorts gud, en ateist säger inte att han/hon kan säkert säga att du har fel; men att de empiriska fakta som finns inte talar för en gud; det talar hellre för evolutionsteorin- vilket ur naturvetenskapligt synsätt är betydligt starkare. Då säger du att evolutionsteorin inte kan förklara varför ögat är så komplext- en skapare måste ha gjort det hela! Det en ateist då säger är att evolutionsteorin visst kan förklara ögats komplexitet, eftersom att hela poängen är att evolutionen går sakta framåt och inte i hopp. Alltså, innan ögat blev perfekt fanns det väldigt många ögon som INTE var perfekta..

Slutligen vill jag berätta om vad den kända engelska filosofen Bertrand Russel sa när en journalist frågade vad han skulle göra om han mötte gud efter livet. Svaret är klassiskt: " Tyvärr gud, inte nog med bevis, tyvärr"

Mvh,
Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu
www.sskbloggen.blogspot.com"

fredag 24 juli 2009

Jan


Guillou skriver en skarp artikel här.

Min personliga åsikt är att reformismen är vägen framåt- seg men framåtskridande. Att puckla på sina meningsmotståndare leder ingenvart. Jag är också pacifist, våld menar jag leder till våld, i en oändlig spiral! Du kan inte minska våld med våld. ( om jag slår dig på käften lär du inte bara stå och ta emot..)
Om mänskligheten spenderade alla pengar på vettiga saker istället för vapen, så skulle mycket vara annorlunda. Militärismen är alltså inte bara svindyr utan löjlig. Löjlig eftersom att tex. klimatet håller på att gå åt pipan...

Pensionssystemet

har jag skrivet om här.

"Det finns åtminstone en stark poäng att tjäna mycket pengar även om du idag inte gör av med så mycket. Det handlar om din kommande pension"

onsdag 22 juli 2009

Prästen Ted Harrys och Humanisterna

pratar om livsåskådningsfrågor här

Ted Harrys har skrivit en uppmärksammad bok " Konsten att leva innerligt"

Från Humanisterna pratar Ordf. Sturmark.

Min egna åsikt är att religiositet som inte är dogmatisk, alltså bokstavstroende, ÄR helt ok. Problemet blir när man struntar i den moderna världen, och menar att tex. kvinnor skall underordna sig män och att homosexuella är syndiga.

Läste en bok som heter "Vems Islam" och där är det samma sak. Jag har inga som helst problem med Islam, när det inte är dogmatiskt och bokstavstroende. Men så fort religion, kristendom, Islam, eller buddhism blir dogmatiskt så går det åt pipan.
En religion som inte stänger ute moderniteten är en god religion, men en religion som stänger ute moderniteten går i otakt med utvecklingen. Den gyllene medelvägen kommer här igen, en religion som är medel är god. Det är lite som att löpträna. Om du springer ett par km så är det vettigt, men springer du till du spyr så är det inte vettigt.

Medelvägen...

Månlandningen

40 år sedan månlandningen. Den amerikanska ekonomin styrdes mot detta projekt och det spenderades flera biljoner. Se nedan.

tisdag 21 juli 2009

Kimerika - den framtida världsbilden?


Jag har satt mig in lite smått i det som kallas för Kimerika, alltså en sammanslagning av Kina och Amerika. Jag är inte nationalekonom så vissa saker fattar jag inte, men jag tror jag förstått de stora dragen.

USA har ett problem på nationellnivå. Jag tänker inte på image utan på ekonomi. Problemet rör det som kallas för bytesbalansen. Man importerar mera än vad man exporterar, och har så gjort sedan drygt 70 talet. Nu är det så att det i sig inte är problem, om det sker vissa år, men det ÄR problem när det sker hela tiden. Låt mig förklara varför.

Om ett land hela tiden går bakåt i sin budget, för att folk konsumerar mera än vad de exportera så skapar det problem på sikt. Den så kallade husbubblan är alltså ett resultat av en konsumtion, som i längden inte höll! Du kan inte låna pengar och låna ännu mera pengar om du inte kan betala av det hela. Bankerna tog stora risker och packade om lån till högriskpapper för att sedan sälja vidare.

Kimerika handlar om att USA som nation är beroende av Kina på två sätt. Å ena sidan är Kina världens verkstad, de har billig arbetskraft och en statlig fackförening.
Å andra sidan köper kinesiska staten genom investeringsfonder upp värdepapper i stora mängder i USA varje dag. På detta sätt finansieras det amerikanska underskottet. Nu har det dock blivit problem, för att tillväxten minskar och då slår det direkt mot arbetslösheten. Med två kostsamma krig dräneras pengar som kunde stimulerat den amerikanska ekonomin på ett tidigare skede. Barack Obama har visserligen stimulerat den amerikanska ekonomin med enorma 8000 miljarder kr, frågan är om det är försent och om summan är rätt? Bush skapade genom sina år ett gigantiskt statligt underskott, genom att genomföra stora skattesänkningar som inte har betalat av sig ekonomiskt- förutom att den rika delen i USA blivit än rikare.

"Den som har skulder är icke fri" som Göran Persson i saneringspolitiken sa.

Mu är det så här, att Kina har fattat att USA är labilt. Amerikaner är som bäst när det får shoppa, oavsett om det sker på kredit eller inte. Men kan man hålla igång en gigantisk ekonomi på massiva krediter? Svaret på lång sikt är absolut nej. På kort sikt är svaret ja, om du som individ kan låna pengar på kredit så fungerar det så länge som du inte helt tappar verklighetskollen och shoppar ihjäl dig bankrutt.
Kina la fram ett förslag på en internationell valuta för ett par månader sedan, detta handlade om att man ville skapa en motvikt mot dollarn.

Kina ville antagligen kunna investera i värdepapper som har en mindre risk. Att dollarn skulle minska i värde, är dock lite som att säga att änglar existerar. Det finns inga empiriska bevis på att vare sig dollarn kommer minska i betydelse på kort sikt, och det finns för övrigt inte heller empiriska bevis för änglar!

Kina är dock inga idioter ( förutom när det gäller mänskliga rättigheter det vill säga, läs på om Konfucius om du vill fatta hur en kinesisk hjärna funkar alternativt inte funkar...) de är också såklart intresserade av att köpa företag. EU har fattat det här och om jag inte är ute och cyklar, finns det ganska mycket som talar för att EU kommer stoppa massiva företagsköp av kinesiska staten; men även rika arabländer- som tyvärr har en tendens att ha en lagstiftning från 600 talet; alltså sharia lagar.

Nu är det ju så att amerikaner har fattar att den framtida stora spelaren på världsarenan är inte USA utan Kina. Om du som läsare är en sådan som brukar gå omkring och vifta med amerikanska flaggan den 4 juli , kan jag tyvärr meddela dig att 1,3 miljarder människor med en tillväxt takt på det dubbla i väst; kan vara lite svåra att stoppa! Sedan kan visserligen landet när det mognat ekonomiskt, splittras eftersom att det finns stora motsättningar inom landet som vi i väst inte förstår eller har varit intresserade av.

USA smörar rejält för Kina och kommer öka smörandet i samma takt som Kinas makt växer. Antagligen kommer USA fortfarande att vara en stormakt i framtiden, eftersom att landet är mycket dynamiskt på alla sätt och vis; oavsett dumma amerikaner som köper hus de garanterat inte har råd med! MEN världsspelaren kommer vara Kina och Indien. Indien har en växande medelklass på ett par hundra miljoner som borgar för en kontinuerlig inre tillväxt och i framtiden kommer västländerna antagligen att vara en marginell spelare.

Indien är spännande men de har också problem. Benhårda traditioner och ultranationalister gör det inte lätt för politiker, och det finns fortfarande en enorm fattigdom. Den kanske mest intressanta skillnaden mellan Indien och Kina är att den ena är en enpartidiktatur med ett par tusen familjer som styr, och den andra är i teorin en demokrati, även om det är ett fåtal partier som efter självständigheten har haft verklig politisk makt.

Kinas president har visionen om ett harmoniskt Kina, vilket avspeglar den vikt Konfucius har för landet. Tillväxt, harmoni, balans mellan olika mänskliga behov är det som gäller.

måndag 20 juli 2009

Har skrivet om politikens villkor här.

Det regnar ute. Har ett par olästa böcker runt omkring mig. Lugnet lägger sig runt byn. Jag dricker en folköl och äter ett par ostmackor.

Humanisterna propaganda nedan :)

lördag 18 juli 2009

Filosofiska vandringar

Jag simmar i filosofins värld. Tror att det enklaste stämmer, men vad är det enklaste?
Materialismen, empirismen, vetenskapen, logiken. Den gyllene "medelvägen".

Desto mer jag läser, desto mindre förstår jag!
----------
Wittgenstein har en poäng när han pratar om språkets begränsningar! Vi är vårat språk, och det känns som att allting inte kan förklaras genom språket. Rationalismen och empirismen är både två likvärdiga kombatanter, den som säger att bara tanken har rätt är naiv, och den som bara säger att sinnen har rätt är också naiv. Problemet kommer ifrån det faktum att både tänkandet och verkligheten genom sinnena förklara världen, och att det med språkets hjälp är omöjligt att framställa en vinnare.

Filosofins redskap är språket, som baseras på logiken. Känslan kanske är lika viktig som logiken, men det går inte att säga " jag känner att empirismen är rätt" det är lite som att säga- jag vill inte erkänna att rationalister också har en poäng, men jag vill ha rätt för att jag har rätt..

Språket..

En tanke är såklart att både empirism och rationalism har rätt, på sitt sätt. Eller den radikala skepticismen, solipismen, som sopar banan med allting. Men kan man vara skeptisk till sanning?

Jag kan alltså med sociologin bevisa att äganderätten innebär att många får lida, eftersom att den liberala världen lämnar många utanför, det jag dock inte kommer ifrån är att min tolkning av sociologin görs av mina tankar, som är färgade och inte neutrala. Mitt tänkande är alltså inte objektivt utan subjektivt, vilket leder till att jag måste erkänna att jag finner "sanning" som passar in i just mina sanningar.
Jag ställer de frågor jag är villig att svara på, som Nietzsche säger.

torsdag 16 juli 2009

Om humanismen

Mitt korta inlägg om personligt ansvar.

Hör Christer Sturmark prata om humanismen och ateism nedan.

söndag 12 juli 2009

Om medialandskapet och kommande valrörelse +"hybris!"manus

Kommentar på Alliansfrittsverige.nu

Tittade lite i en bok om media från en professors gubbe som en kompis har; boken argumenterade för ett den primära socialisationen är familj och vänner medan den sekundra är media. Det är intressant eftersom att om nu alla journalister är tokvänster som liberaler vill få det till, så borde rimligtvis kritiken komma i massiva doser!? Det intressanta är att detta uteblir för att vänstern inte har någon media som den stora massan får tillgång till- förrutom Aftonbladet som mest innehållet skit (förutom kultur och ledar delen).
Om folk inte får info om att regeringen inte gör någonting, ja då tror de såklart att regeringen gör någonting. Vi som har hittat Alliansfritt blir väl förvånade över folks naivitet, men samtidigt, hur lätt är det att hitta andra sanningar än borliga sanningar? Jag menar som Daniel Suhonen förnämldigt har skrivet på både Newsmill och AB att vänster måste satsa på media. För det är inte konstigt att vi fastnat i något sorts starkt separerande nyliberalism, när Svenskt Näringsliv satsar 100 tals miljoner på opinionsbildning genom tex. Timbro, och LO har ett par interna tidningar, för medlemmarna. Läser man sedan boken " Höger om" blir man lite irriterad, ledsen och nästan uppgiven.
Så står vi där nästa valrörelse och högern leker välfärdspartier, medan SAP förvandlar sig till en dubbelnatur där socialismen och socialliberalismen skall få plats... inte konstigt att folk undrar vad det är som händer! Jag fattar inte själv vad som händer. Någon får gärna förklara ;)
www.radikalsocialdemokrati.nu
www.sskbloggen.blogspot.com
--------
Har i mitt manus skrivet om media och lite annat. Kopierar in texten här. Länk till manuset " Mitt manus kring lycka och självhjälp" finns i länklistan. Präktig, ja, näää aldrig ;)


Innehållförteckning
Innehållsförteckning

1. Inledning.
2. Lycka och moderniteten.
3. Praktik och teori krig lycka.
4. Ekonomiskt kapital, socialt kapital och kulturellt kapital.
5. Klass, etnicitet och genus.
6. Media – den styrande kraften?

7. Att leva i rätt tempo, Sartre och Kierkegaard.
8. Att utveckla balans i livet, samt att ta ansvar!
9. Kritik mot självhjälps böcker.
10. Vad kan modern lyckoforskning lära oss ?
11. Lyckan och hjärnan.
12. Buddhism för västerlänningar.
13. Mindfullness – att lära sig vara i nuet.
14. Avslut.
15. Litteraturförteckning


Klass, etnicitet och genus
Man hör bara de frågor man är i stånd att besvara” – Nietzsche

Vi pratat inte ( av någon anledning?) i den moderna världen om arbetarklass, medelklass och överklass. Sociologer pratar däremot om socialgrupper ( 1,2,3). Klass spelar stor roll även i dagens samhälle. Områden är skiktade, människor som har högre utbildning och högre lön bor tillsammans i kluster, och de som tjänar mindre bor i andra kluster. Ser man hur bostäderna är placerade så är det inte alls konstigt, utan en naturlig del av att vissa områden har en mycket stor proportion hyreshus och andra delar har bostadsrätter och villor. Norra och södra Stockholm är som exempel mycket segregerat.

Könsrollerna
Debatt kring könsroller i media, politik och akademi har inneburit att rollerna mellan män och kvinnor är mer flexibla idag än de någonsin varit. Det anses inte sjukligt att vara homosexuell, som det ansågs vara tidigare i Sverige. Sedan sextio och sjuttiotalet har mycket hänt.
Även om könsrollerna fortfarande är mycket starka, kan man se tendenser till att människor verka tåla mer och mer. Tendenserna kring uppluckring i könsrollerna kan såklart ändras, frågan är hur starka de konservativa kraftera är?

Samhället är uppdelat mellan klass, etnicitet och genus. Det är dock självklart för de flesta att samhället är mera dynamiskt idag än det var för femtio år sedan. Med dynamiskt, menar jag att individen har i verkligheten fler valmöjligheter. Det finns de som tror att det bättre på sextio och sjuttiotalet, men fanns det verkligen lika många reela möjligheter för barn till socialgrupp tre?

Skall man nämna någonting som har radikalt förändrat människors livschanser, så är det ökade utbildnings möjligheter . En människa som är född med två föräldrar i socialgrupp tre har mycket större chans att komma in på en utbildning eller kurs och göra en modern klassresa, än för femtio år sedan. Dock så är det mest socialgrupp två och ett som studerar på den högre utbildningen, detta beror på Habitus.
Habitus som vi har pratat om förrut är ett begrepp ifrån sociologen Pierre Bourdieu som förenklat handlar om de livsmönster, värderingar, handlingar och tankar som man får från sinna föräldrar och omgivning. Nu är det ju inte så att socialisering häls oreflekterat in i huvudet på en. Individen tänker självklart över han eller hon handlar och tänker. Samtidigt så är det ganska logiskt att man följer föräldrarnas bana, eftersom att det är närmast till hands. Tyvärr står det på Wikipedia om habitus, att olika grupper har fördommar om varandra. Detta tror jag tyvär kan stämma, de i förorten har fördommar om innrerstadsborna och tvärtom. Man får fördommar mot människor som man inte träffar. Europeer har fördommar kring Arabar och vice versa.

Sociologer kan bara skapa statistik över stora grupper människor, och räkna ut hur stor sannolikheten det är att någon kommer handla så eller så. Människan är en förändlig livsform och beroende på kunskaper, erfarenheter och värderingar kommer kanske en som igentligen statistiskt inte skulle plugga, göra det för att personen har på ett bananskal kommit in på tankar om högre utbildning. Eller till skillnad från sina föräldrar kunnat ekonomiskt klara sig och därför börjat studera.

Media – den styrande kraften?
Varifrån får vi våra åsikter och tankar ifrån? Media , tidningar, TV, radio är medier som skapar den mentala bilden över världen. Just nur är det mycket prat om att aktierna har minskat i värde, men har du någonsin sett stora rubriker om att många forskare inte tror att vi blivit så mycket lyckligare på femtio år? Nej, det har du såklart inte. En sådan nyhet passar inte riktigt in i bruset, vi läser mest i media o vad som har hänt i världen, samt analyser varför det hänt. Media är lurigt, samtidigt som media vill berätta en god berättelse så skall det också ha värde som nyhet sig själv. Man talar om nyhetens allmänna intresse. Vi vet att kvällstidningar har en sorts form, och morgontidningar har en annan form. SVT och SR litar vi på, medan vi kanske är mera skeptiska mot reklamkanaler och tidningar som har ideologiska vibbar.

Media sätter dagordningen, och självhjälps råden har garanterat varit en enorm kassako hos tidningarna. Följ våra råd så går du ner så och så mycket varje månad! Bli en fondvinnare, här är fonderna som kommer gå upp i höst. Eller enkla råd hur man skall träna eller tänka possitivt. Jag säger inte att artiklarna är helt värdelösa, kan de hjälpa någon på något sätt så är det väl ok. Problemet är att det praktiska ofta framställs som super snabbt och effektivt. Ja, nästan så man inte behöver arbeta själv.

Vi kan tro att vi är helt självständiga varelser, men är det inte så att vi påverkas av vad media kablar ut? Om sanningarna är att människan är en robott som kan snabbt programmeras om, inte är det konstigt om vi faktiskt efter ett tag börjar tro att det faktiskt stämmer. Popgagandan behöver inte ens vara avsiktligt. En mediakanal börjar och det blit ringar över vattnet.

Media styr mycket av våra kunskaper, erfarenheter och värderingar. Det är stor skillnad på att läsa vänstertiskriften ETC eller läsa konservativa SVD.

En viktig sak att nämna, även om det kan vara smärtsamt. Är att människor vet oftast att super råden är humbug, men man vill tro. Vi vill tro att sanningen är enkel, går att ta emot och kommer påverka våra liv över lång tid framöver. Konstigt är att vi blir besvikna över att det inte är så enkelt.
Problemet är att vi kan få för oss att bara om vi kämpar tllräckligt mycket så kommer vi att ändå kunna använda de enkla tipsen. Vi tror fundamentalt att det är någonting fel på oss själva, istället för att inse att råden oftast är ovetenskapliga och starkt förenklade.

Lyckoforskaren Bengt Brylde om "lycka"

Se här.

Kommentar på Esbatis hemsida om media

"Ja, det hela är ju ganska enkelt egentligen! Om den borliga mediaapparaten säger att tex. den offentliga sektorn inte kan vara X procent stor 1000 gånger och ingen säger emot, så är det inte konstigt att de vinner.

Om man bara får en verklighetsbild hela tiden så köper man denna, detta har jag varit med om själv många gånger. Man hör att privat är bättre 10 000 gånger och med den hjärntvätten är det svårt att inte tro på denna "sanning".
För att man ens skall kunna tänka andra tankar kräv det människor som man kan samtala med och en annan verklighetsbeskrivning.
Mvh, Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu
www.sskbloggen.blogspot.com"

Tyckte det fanns en poäng...

lördag 11 juli 2009

Arg kvinnna i P1...

Ha ha. Roligast den här veckan klart.

Upprörd kvinna ringer till P1

Hittat via den intressanta sidan psykbryt.com

Och ibland tror jag faktiskt männen på finansmarknaden beter sig såhär.

Och vem sa att katter inte kunde prata.

Att leka är att lära sig nya saker

Och det är bra att den gamla presidenten inte längre håller tal.

Ännu mera katter.

ännu ... mera katter ( ja , jag är uttråkad)



Kosmos i vårt inre
Det konstigaste är att livet
finns till.
Bland miljarder stjärnor fanns
förutsättningarna just på lilla
planeten jorden.
Antingen skapade en gud det hela
eller så uppkom livet ur intet.
Kan någonting levande skapas ur ingenting?
Det verkar onekligen så,
om man inte är troende.
DÅ finns gud som fixar alla svar- även varför ondska finns!
Det konstigaste är att livet
existerar,
frodas och utvecklas.
Liten känner jag mig, blott ett
sandkorn i öknen.
Jag är inte idealist utan materialist,
jag tror inte på Livet Efter Döden.
Ur intet skapades jag och till den evigheten
skall jag åter vila.
Åter vila och i kosmos,
blandad med,
stjärnstoff från miljarder och åter miljarder
slocknande solsystem.
Rymden är det enda som kan få mig
religiös,
inte människan, kärleken, vetgirigheten
eller någonting annat.
Denna ofattbart stora rymd
som omfamnar mig sakta, där jag sitter
och projekterar tankarna utåt och inåt.

onsdag 8 juli 2009

Jag ser morgonens fukt på marken och dagen kommer
sakta strax efter fem.
Gick upp i ottan för att förläsa mig på
böcker.
Gick upp på morgonen eftersom att glädjen
var enorm över att få vara en del av denna
galna värld.
över denna tokiga älskvärda värld,
där en procent av världens befolkning äger mer än
förtio procent av alla världens totala tillgångar.
Där miljarder människor strävar efter att leva som en
liten bortskämd elit gör.
Vi i väst, som likt en lite rymdfarkost förskansat oss utanför
planeten jorden, och vägrar fatta läget.
Det är antingen krig eller att ge upp som gäller.
Man kan inte vinna ett ojämlikhetskrig genom att sträva efter
samma världsordning som varit förut.
Det är lite som att springa baklänges,
och det vi hur det går.
Och gud så synd det är om den lilla eliten,
som kanske måste ställa om sina liv,
efter mindre konsumtion och inte mer.
Är det jag eller världen som är galen?
Kanske både och, för jag drar ett streck i luften
och känner dagens prognos. Ett par hundra miljoner lever
i lyx
ett par miljarder lever i fattigdom. Nästa veckas prognos
är inte given men talar för liknande språk.
Poesin är död och begravd
helst vill jag tro på utopier, men att tro
på en utopi är detsamma som att vara
religiös.
Man tror på verkligheten hur den nu ser ut?,
simmar runt i tankens värld och slår näven
i bordet.
Nej, säger man , nu får det vara nog.
Ja det får det säger en annan.
Prognosen talar sitt kyliga språk,
om mitt språk är mina tankar
mina tankar mitt språk
så gäller det att läsa bättre litteratur.
Tänka bättre tankar
och inse att
det som är, är, och kan bli annorlunda.
Jag ser morgonens fukt på marken och dagen kommer
sakta strax efter fem.

söndag 5 juli 2009

Har skrivet om

Fredrik Reinfelds tal i Almedalen här.

"Jag satt och lyssnade igår på Fredrik Reinfelds tal och även en del analyser efteråt. Jytte Guteland var snabb på att påpeka att statsministern inte nämde arbetslösheten och gjorde ett gott arbete som "arg" SSU Ordf."

lördag 4 juli 2009

Tron på förändring dog
den dag jag började tänka.
Jag läste om alla
krig
och förundrades över
människans dumhet- egoismen.
Vi har miljarder fattiga
men i väst äter vi
gåslever varje dag.
Jag är inte revolutionär
reformist eller något
annat epitet!
Jag är en trött
gammal man
som behöver
lugn och ro.
Utan insikten om att
lidandet kommer fortsätta
i hundratals år
I hundratals år kommer
jag se barn svälta
och kvinnor gråta över
brända hus och förlorade
ben. Människor som förlorat
allt.
Jag är en trött gammal man
som förläst mig i fantasins värld
skapar bubblor med rosa skimmer omkring.
spränger bojor med energikickar och
får hybris för jämnan.
läser samma text om och om igen
tills ögonen blöder,
skriken tonar ner i mitt inre
se där en ängel står vid min sida.
Hon ler och säger att katharsis
kommer och hugger in i mitt blödande
hjärta. Reningen av mitt blod
tar dagar.
Nätter.
År.
Men jag är på väg.
Mot ett nytt liv,
där jag accepterar men kämpar emot
smärtan
mänsklighetens dumhet
och egoísmen.
Hoppet är det sista
som överger
trampolinen.
Andas

Jag snurrar tanken
ett varv till
och inser att jag
inte kommit en bit
länge
bara längre
bort.
Där jag missar mig
själv
misshandlar mig själv
svälter mig själv.
Skapar sanningar av
bubblor och ältar
grus i min själ.
Ältar grus i min
själ
och hoppas att
lugnet skall
infria sig.
Så, ja,
andas
andas.
Du kan bara andas.
Nu.

Citat Morgan Johansson

""Alla samhällen kan skapa frihet för ett fåtal. Men frihet för flertalet kan bara förverkligas i ett jämlikt samhälle.""

Jävligt bra sagt. Har just lagt in hans blogg i min blogglista som jag ändå inte hinner kolla av..

Det är precis det handlar om. Frihet för ett fåtal eller flertal? Älskar när folk skriver enkelt och genialiskt.

/ Uppe i ottan..

fredag 3 juli 2009

Inlägg

som jag skrivet om reformismen kan du läsa här.

När jag går in på Wikipedia och läser om de olika sorters socialismer som finns blir jag samtidigt glad och lite ledsen.. Men samtidigt skall man tillåta sig att drömma; drömmar kan bli sanna "

torsdag 2 juli 2009

Amnesty anklagar Israel för krigsbrott



läs artikeln här. Det finns en länk till själva Amnesty rapporten också.

1. Fler än 1200 dog. Många av dessa var barn och kvinnor. Amnesty rapporten..
2. Det våld som Israel använde var onödigt brutalt- den sk. proportionaliteten saknades. Alltså , om jag kastar en sten mot dig, så skall du inte kasta tio..
3. Israeliska staten visar vilken syn man har på civila palestinier i och med Gaza kriget. Det är inte mycket värda.
3. Vit fosfor har använts i kriget, vilket är som syra. Självklart finns det bevis för att civila har varit utsatta för detta.
4. Grundproblematiken är de illegala bosättningarna ( enligt FN) som gör en fred omöjlig.
5. Ju mer våld den Israeliska staten utsätter civila palestinier för, desto mer självmordsbombare kommer skapas. Många barns högsta dröm i de ockuperade områden är att bli en martyr.
6. Lösningen är antingen en delad stat eller två stater. Lösningen ligger inte i att ha ett långsiktigt krig, inte ens Israel som har en mycket avancerad arme kan skydda sin civilbefolkning i all evighet.
7. Världssamfundet har i och med Gaza konflikten visat att man skiter i Palestinierna. Deras blod är inte lika mycket värt..
8. Både israeler och palestinier vill ha fred. Att politikerna inte lyckas genomföra detta är en skam, och visar på bristen på politiskt ledarskap från båda sidor.

onsdag 1 juli 2009

EU stat..

här kommer vi " oktober väntas de irländska väljarna gå till valurnorna för en andra folkomröstning om Lissabonfördraget som är tänkt att bli EU:s nya grundlag. Blir det ja ska två nya makthavare ta plats i Bryssel – en ”EU-president” som ska leda stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet, och en ny bas för EU:s arbete i världen."

http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/sverige-kan-inspirera-ovriga-eu-1.902070

Om irländarna röstar nej blir det champagne! Risken är dock stor att de röstar ja, eftersom de har sådan press på sig.