torsdag 1 oktober 2009

Lite om te




Jag har snöat in mig lite på te, och tänkte därför argumentera för varför du skall köpa löste istället för vanligt påste. Det bästa argumentet för att du skall köpa påste istället för dessa Liptonpåsar eller vad nu köper, är att smaken är bättre. Själv är jag inne på gröna teer och har lärt mig att antioxidanter och andra bra saker inte lär finnas i så stora mängder i löstte, eftersom att löste är strimlade teblad som blivit över när man gjort finare te. Du förstår nog själv att ämnen och annat försvinner när man mosar teet. Det är liksom självklart att du inte får i dig lika mycket bra ämnen av påsar som i lösvikt.

Sedan är finare teer drygare, vilket innebär att det tar mindre plats i köket, du doserar mycket mindre, samt att det ser trevligare ut.
Te är egentligen som vin, det finns en rad olika smaker. En stor skillnad mot vin och te är att vin visserligen innehåller ämnen som är nyttiga, men alkoholen är väldigt skadlig. Antioxidanterna som du får i vin kan du lika gärna få i teet. Och du slipper de dåliga ämnena, och då menar jag inte bara fysiologiskt utan även mentalt.

En mycket bra sida om te är om te som skriver hur du skall preparera teet. För det är inte det enklaste. Det vanligaste felet med gröna teer är att folk "dödar" teet genom att hälla på kokande vatten, du skall snarare låta vattnet svalna i minst 5 minuter innan temperaturen är cirka 80 grader. En annan sak är att du INTE skall låta te dra i flera minuter, desto finare te desto kortare tid. Detta innebär att om du som jag handlar standard grönt te, så skall det inte vara längre än cirka 2 minuter. Jag har igår handlat ett standard grönt te för vardagsdrickande i 70 g. påse för det bra priset 35 kr +29 kr frakt ( köpte tre paket på en gång) på internet. Söker du på teer så får du upp ett antal butiker, jag handlade på teahouse. För gröna teer finns specialiserade grönateimporten. Men jag tror att alla butiker håller hög nivå, det känns som att de som arbetare är seriösa.


Det är egentligen inte en kostnadsfråga att dricka löste, eftersom att det är drygare. Snarare så är det så att vi automatiskt köper påste för att det är enklare. Den stora frågan är dock om det inte är godare med löste, för vore det inte kanon att ha ett gott te hemma som du kan dricka när det är kallt ute?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar