måndag 20 april 2009

Kvinnan är människa!


"man luras att tro att det man själv upplever är grunden, mallen, och det andra människor upplever är undantag, och resultat av egen beskyllan. Vi luras att tro att vi lever i isolerade rum, tydligt avgränsade, separerade från andras erfarenheter."
ETC

Anna Jörgensdotter

Ja, man måste i den rika världen alltid försöka sätta sig in i hur det kan vara att leva i ett annat land- att vara öppen för olika sätt, att vrida tanken. Det finns egentligen ingenting som hindrar en från att se att alla människor hänger ihop- jorden är ju inte så stor! När man inser, som du skriver att "JAG" och "DU" hänger ihop; blir det lättare att inse att det många gånger behövs lokala, nationella och ofta i slutändan globala lösningar. Rätten för kvinnor att bestämma över sina kroppar, är inte en nationell utan en global kamp. Vi ser historiskt hur "arbetare" förtrycks genom kapitalismen, och att kvinnor förtrycks i könsmaktsordningen. Samt hur religionen i dess olika former ofta effektivt hindrar progressiva förändringar, snarare skapar en konservativ kraft. Religion är inte per defintion samma sak som förtryck, men den fundamentalistiska formen är detsamma som förtryck.
Förtryck ÄR förtryck och måste således sakta förändras till en ökad grad av frihet. Vi kan således inte vara nöjda förräns varje människa på jorden inkluderas av de mänskliga rättigheterna. De hela är mycket enkelt, det är en jord, en mänsklighet och vi har skyldigheten speciellt i den rika världen att förändra de bilder där det är ok människoförtryck i dess olika former. Det är inte svårt att förändra världen om man är tillsammans. Förändring sker genom kollektiv och individuell kamp! En kamp inom varje människa-och en kamp i organiserad form. Världen är inte given. Världen är fri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar