onsdag 29 april 2009

Roya, Jens Lundberg och hegemoni..



Roya skriver "Vi måste skapa socialistisk hegemoni som Jens Lundberg skriver i den nämnda antologin" " alltså Tvärdrags boken " Snart går vi utan er".
Koppla hegemoni till mitt förra inlägg. Makten över tanken har funnits i alla tider, det har bara sett olika ut. Det är lätt att lita på att andra har rätt, istället för att självständigt tänka till och dra slutsatser. Som lärarstudent kopplar jag direkt till skolans mål om demokrati, och tanken på att en av de viktigaste, om inte det viktigaste; handlar om att lära elever att tänka självständigt!

Vi behöver en debatt kring flera ekonomiska system, och att komma bort från tanken på att socialism alltid är Sovjet, Cuba, eller Kina. Socialism kan fungera på olika sätt, det är till exempel inte alls omöjligt att mycket statligt ägande, som ändå har en marknad; alltså en form av blandekonomi. Saker och inte ting är inte 100% privat eller 100% statligt. Det finns mellanting, och det finns ingenting som säger att det i framtiden inte kommer nya styrelseskick, där demokratin även gäller i den ekonomiska världen- som det ser ut idag vore det konstigt om det inte kommer..

1 kommentar: