fredag 17 april 2009

Mittenpartierna, nyliberalism och Trollhättan


Läs om hegemoni begreppet här.

"Bilar och bio. Fordon och film. En krisdrabbad stads två stoltheter. Men vad händer när hundratals människor sägs upp från Saab, stadens ekonomiska nav? Och vilka lösningar har politikerna för en stad som ska resa sig ur den andra krisen på kort tid?"
Arbetaren

En gedigen artikel. Viktigast tycker jag är slutsatsen att Trollhättan kan producera andra saker än bilar; att det är sjävla produktionen som är viktigast. Här har vi också en konkret stad som behöver skapa nya klimatsmarta jobb, som är framtiden. Som vänsteraktörer säger 1000 gånger om dagen; man MÅSTE investera sig ur en ekonomiskt kris.

"Jag vet inte vad som är värst. Den passivitet som arbetarrörelsens visade inför nyliberalismens framväxt i Sverige, hur den bit för bit tog sig in i de egna leden, hur ”börssparande”, minskad offentlig sektor, skattesänkningar och ”ökade krav” på sjuka och arbetslösa blev en ”ansvarsfull politik” även från vänster.
"
ETC - Johan Ehrenberg

Här har vi någonting centralt. Koppla detta till Maria Pias artikel nedan och dra egna slutsater. Om man skall vara ärlig, vilket är en bra ide, så anser många sossar att kapitalismen ÄR det bästa systemet. Men jag kommer inte glömma det möte där jag hörde att till och med begreppet bland ekonomi anses vara förgånget- då ville jag faktiskt bara gå hem. För om man hela tiden spelar på högerns spelplan, så är det inte konstigt att man förlorar- för folk väljer orginal och inte kopior. Vänstern i Sverige skall vara vänster, vara för höga skatter och en mycket stor välfärdsstat. Staten bör också sakta vrida samhället mot ökad ekonomisk jämlikhet, vilket går att mäta lätt genom SCB.

" I Sverige tycks det vara en absolut sanning att högeralliansen och S, MP och V måste slåss om dem som kallas ”mittenväljarna ... Det är bättre att förlora nästa val på en ny motberättelse med ekonomiskt och medmänskligt och ekologiskt nytänkande än att vinna på att vara en blek kopia av alliansen ..."

Maria Pia Boethius

Ja, det är en viktig tanke att man faktiskt måste våga vara vänster. Den här bloggen heter ju radikalsocialdemorati.nu och med det avser jag just en tanke om att en radikaliserad socialdemokrati i verkligheten utanför kongress papper skulle kunna vara en motmakt. En motmakt mot den dominerande hegemoni som säger att konkurrens alltid är bäst, en motmakt mot tanken om att konsumtion är livet, en motmakt mot tanken om den separata individen- när vi faktiskt hänger ihop!




För övrigt har SSU en ganska radikal politik. Om man jämför med moderpartiet..

" SSUs fem förslag för en bättre jobbpolitik för Sverige och för landets unga:

1. Inför en genomgripande subventionering av lönekostnaden under det första året för
arbetsgivare som tillsvidareanställer långtidsarbetslösa ungdomar

2. Inför ett utbildningsvikariat där unga får chansen att jobba medan äldre vidareutbildar
sig. Vi ser hur detta både skulle gynna de som vill bredda sin kompetens och de som
behöver få arbetslivserfarenhet, vilket tillsammans skapar en mindre låst
arbetsmarknad.

3. Investera i den svenska infrastrukturen: rusta upp miljonprogrammen och bygg ut
järnvägen. Det vore en investering för både jobb, välfärd och klimat.

4. Satsa på utbildning. Investera i ett brett utbildningspaket med fler platser i högskolan,
KY-utbildningar och komvux. Höj studiemedlen så att fler kan och vågar studera.
Forskning och utveckling genererar fler jobb. Skattesänkningar för de rikaste har inte
den effekten.

5. Satsa på fler platser för att möta behovet av nyrekrytering inom välfärden. Satsa minst
de 10 miljarder kronor som SKL vill ha till Sveriges kommuner och landsting. Det
ger jobb och minskar antalet varsel i offentlig sektor.
"
SSU

1 kommentar:

  1. Jag tror precis som du att vänstern måste våga vara vänster. Vi behöver tydligt definerade alternativ helt enkelt.

    SvaraRadera