fredag 3 april 2009

Islamofobi, tynande arbetarrörelse och motmakt

Malm säger " Den politiska agendan har vridits mot att ta itu med muslimerna istället för att ägna sig åt verkliga problem som till exempel klimatfrågan, menar Andras Malm... religionskritiken mot islam har gått över till att bli en hets mot muslimerna som folkgrupp"
ETC

Analysen är nog korrekt. Senare i intervjun pekar han också på att det bästa sättet att förhindra islamofobi är en stark arbetarrörelse. Detta är nog en sanning, eftersom att en stark arbetarrörelse är det sätt då människor tillsammans kan kämpa för bättre villkor i vardagen. Tyvärr så stämmer det nog också att arbetarrörelsen varit dåligt på att organisera människor i förorterna- ja, man har varit dåliga på att organisera människor överhuvudtaget. Dette leder till att arbetarrörelsen sakta försvinner och att den makt människor kollektivt kunnat skapa mot kapitalet minskar.

Det är alltså så att det bästa sättet fortfarande är att organisera sig för att öka jämlikheten och skapa bättre arbetsförhållanden. Vänstern och socialdemokraterna har problemet med att få nya medlemmar, och detta skapar en minskad reformtakt i samhället. Eller en helt avstannad reformtakt.

Motmakten är en stark arbetarrörelse. Där facklig-politisk samverkan är fundament för att kunna skapa en bättre värld. I en tid då LO dock mest kopplas till bonusar, ter sig framtiden ganska gråmulen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar