lördag 19 september 2009

S måste prata om framtid och dåtid!



BILD: Björn Friden och Fredrik Reinfeldt

I Arbteraren skriver Björn Friden om det faktum att S måste prata om framtiden och dåtiden för att kunna vinna nästa val.

" En regering som inte vill prata om hur den förvaltat folkets förtroende förtjänar en extra titt. Varför vill regeringspartierna inte tala om det som åstadkommits? De borde ju vara stolta, då 70 procent av vallöftena ju är uppfyllda."

Ja, det är intressant att fråga sig! Frågan är om det sedan stämmer, att Alliansen inte vill prata om vad de gjort. Sanningen är nog att man vet att man tjänar på att vara framtidsinriktade, än att lyfta fram vad man redan har gjort.

"Inkomstskillnaderna blir större mellan inkomstgrupperna, vilket regeringens egna siffror bekräftar."

Detta är mycket intressant. Man sänker visserligen alltså skatterna, men de som verkligen tjänar på det hela är de som redan har det bra ekonomiskt. Tanken om att sänka skatten mest för de med låga och mellan löner, haltar alltså betänkligt!
Detta är ett problem, eftersom att retoriken varit så att regeringen skulle sänka skatten rejält för de med lägre inkomster.

"Tanken var att sänkt skatt skulle ge fler jobb, men ingen har ännu lyckats presentera några som helst bevis för ett sådant orsakssamband."

Det här är kanske det viktigaste i hela artikeln. Eftersom att om det inte finns tydliga bevis för att lägre skatter innebär mera arbete, ja då kan man lika gärna ha höga skatter som utjämnar mellan olika grupper. Jag har själv ingen riktig koll på om Fridens argument håller, eftersom att jag inte har koll på forskningen. MEN om det vore så att det finns tydliga kopplingar mellan lägre skatter och minskad arbetslöshete, då borde också S och övriga partier vara för detta!

"Men utvärdering är precis vad val handlar om."

Björn Friden menar att det är helt centralt för politiken att den gångna politiken utvärderas. Detta kan verka självklart, men åt andra sidan brukar man prata om att man vinner val genom att just vara kraftigt framtidsorienterade.

Sanningen är väl att man kanske måste ha en kombination. Problemet kan vara att Alliansen kan rida på vågen som säger att det inte är deras politik som skapar problemen, utan att det är en internationell ekonomisk kräftgång som skapat problemen i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar