tisdag 8 september 2009

Svenska pengar finansierar Israelisk ockupation!

Så var det dags igen. Arbetaren skriver i en artikel om det faktum att svenska AP fonden investerar i företag som är inblandade i finansierande av israelisk ockupation.

Grundproblemet är dock inte om vi i Sverige investerar en liten summa i ett företag som gör oetiska affärer. Det stora problemet är tyvärr djupare, mycket djupare.
Hur kan omvärlden låta situationen vara som den är, status Q? Det är fullständigt ologiskt!
Inte nog med att palestinier lider, även israeler lider av situationen.

Att värnplikten är tre år i Israel, pekar inte detta på något? Jo, det handlar om att det israeliska samhället lever i en krigssituation. Man tror att det vid vilken tid på dygnet som helst kan komma raketer från militanta grupperingar i Palestina. Hela samhället i Israel är infekterat av ett säkerhetstänkande , eftersom att grannen inte direkt har det så bra. I Gaza kriget visade Israeliska armen att det är ok med hundratals döda. De likvideringsplutoner som genom "targets" avrättar palestinier man anser vara farliga.

Palestinas befolkning som lever i en helt annan värld än de flesta i Israel. De ockuperade områdena som inte minskar utan ökar. 700 nya bostäder byggs i nuläget och ingen verkar reagera. Domstolen i Haag som har kritiserat Israel, men utan effekt.


Det finns ett antal möjligheter :
1. Situation Q som det är idag, där den starka parten Israel tar sig rättigheter som är ur internatoinell rätt vedervärdiga, med fokus på ockuperade områden. Och behandling av civilbefolkningen!
2. Krig... antagligen med ett stort antal länder i området.
3. Fred mellan Israel och Palestina.
4. Uppdelning av områdena i två separata stater, där Palestina blir en enhetlig område.
5. En nation med lokalbestämmande i separat delar.

Det som är klart, är att nuvarande situation inte är optimalt för varken israeler eller palestinier. Israeler får vara konstant rädda för terrordåd, medan palestinierna lever med trakassering vid alla checkpoints. Ett splittrat folk som lever i mer än 30 öar, som ofta är separerade med motorvägar palestinier inte får använda.

Fega politiker på båda sidor, skapar inte en förändring utan verkar göra situationen permanent ohållbar. Barn och kvinnor lider, på båda sidor. Hatet växer, fördomar växer, "vi" mot "dem". Alla religiösa tankar om att behandla andra människor med värdighet försvinner.


Världen är galen.
Gud ( om han/hon finns) skrattar åt oss, med rätta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar