måndag 1 juni 2009

Framtiden är här ---> Nextopia


Jag var på en fest med GSHF i Göteborg, kampanjade och hörde om en bok som jag tänkte läsa förrut. Boken heter Nextopia, och handlar om att människan lever för framtiden. Nästa grej, nästa hit, nästa sak som får våra liv att bli mera intressanta och det som får våra inre glädjekemikalier att kicka igång (dopaminer).

Bokens teori, om att människan kan göra vad som helst, när som helst, är lite för optimistiskt. Men det stämmer att människan aldrig har haft det så lätt att kommunicera med varandra. Internet är ett bra exempel på gränslös kommunikation som möjliggör nya sociala nätverk, samt politiska aktioner i tex. Kina.

Vi blir kanske aldrig helt nöjda, i det västerländska samhället, och denna strävan efter utveckling har hålt på ett par hundra år. Om vi ser tiden från det historiker kallar den moderna tiden kring 1500, så har enormt mycket hänt. Den industriella och vetenskapliga revolutionen har ersatta religions makt, och människani väst är moderna på det sättet att vi tror på framsteg. Denna framstegstro, är någonting Dahlen paketerar om och skapar begreppet nextopia. Det är inget nytt, men människor i rika länder känner igen sig i bilden av att hela tiden vara påväg någonstans.

VI har svårt med folk som är nöjda, faktiskt är att vi inte tror dem..

Det vi kan funera kring, är om vi alltid måste någonstans för att må bra? Tänkandet är filtret mot verkligheten, och hur vi tänker spelar roll för hur vi upplever saker. Ibland kanske vi moderna hyperaktiva människor skulle må bra av att se det vi har istället för att alltid fokusera på det vi inte har.

Du kanske inte har allting perfekt ordnat, men tänk på vad DU har!

" Det är bättre att ha lite skit i hörnen än ett rent helvete" Musikbutik vid medborgarplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar