1 timme sedan
måndag 30 mars 2009
Poesi
Nej, nu lägger jag ner..
Nej, nu lägger jag ner
Nu skiter jag i alla måste och drar till Djurgårn och ligger och lapar sol
Nej nu lägger jag ner,
nu spränger jag bojorna och skapar än fler falsa sanningar än vad jag redan
har
Nej nu lägger jag ner,
sitter och softar med mina stearinljus i lägenheten.
Nej nu lägger jag ner
Jag skiter i allt och lever där jag är.
Ingenting är allt och allt är ingenting.
Jag är trött på mig själv, sprit, öl, sammanhang, människor, sanningar, meningar, strävanden, allt och ingenting.
Nej nu lägger jag ner.
Jag börjar meditera. För det är ju att inte göra någonting.
Vatten åt alla, inte ett fåtal!
"Drygt var tredje människa har inte nog med rent vatten...Trots att bristen på rent vatten är alarmerande och kostar många människoliv, är det glest mellan rapporter om ny teknologi för rening. En bidragande orsak kan vara att det främst är i utvecklingsländerna behovet finns, och deras invånare har inte samma attraktionskraft som rikare länders mer kapitalstarka befolkningar."
ETC
Det är såklart helt absurt. Min första titel var " Lever jag i denna tokiga värld" men jag insåg att det inte hade helt med vatten att göra.
Som vanligt ser vi inte att det är ett problem i väst, där vi spolar toaletten med flera liter..
Många tusen barn dör av vattenbrist, det är en sjuk, sjuk värld vi lever i. Att inte ens alla har rent vatten, pekar på hur fatalt kapitalismen har misslyckats, där skillnaden mellan rika och fattiga är så stora som de faktiskt är; och kom inte och säg att det beror på att de rika länderna skulle vara så mycket bättre. Om alla levde som väst gör, skulle det snart inte vara någon planet kvar.
Inse, vi lever över våra tillgångar.
Etiketter:
fattigdomm,
hållbar utveckling,
vatten
Att vara politisk medveten..
jag satt och åt med några kursare i historia och vi pratade om att vara politiskt medveten. En av tjejerna jag pratade med sa att hon gärna skulle velat varit politiskt omedveten, att folks problem gällande vilka nya skor de skall köpa istället för att se den ekonomiska och ekologiska kris som vi befinner oss i.
Och även om folk är politiskt medvetna, tror de att världen inte går att påverka. Som enskild individ finns det en sanning i detta, men samtidigt går det att påverka om man är i ett kollektiv.
Att vara politiskt aktiv är ett slit. Ofta har jag funderar på vad jag får ut av det hela, många gånger gnuggar jag ögonen och känner tröttheten totalt dominera. Samtidigt kan jag inte sluta att tro på att den parlamentariska vänstern skall kunna förändra världen, mot en mera jämställd och hållbar värld. För om man inte tror på detta, blir allting tyngre; det blir blytungt!!
Därför republikan
Jag har precis betalat årsavgiften till Republikanska föreningen. De citerar Moberg och det tänkte jag också göra.
" I en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig. Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppkommit en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allskäns fjäsk"
Vilhelm Moberg " Därför är jag republikan" 1955
fredag 27 mars 2009
Den (O)radikala socialdemokratin + LO= *stolpskott*
Med tanke på att jag har druckit lite rödvin så måste jag hålla minna hästar; men jag kommer vara kort. Alltså, i dagens DN debatt skriver Mona att det krävs åtgärder för att få igång Sverige. Ja, jag vet inte om 5 miljarder räcker, men det är ialla fall bättre än ingenting. Nå, det jag stör mig på är att man slutar med att skriva " framgång kräver rättvisa" alltså inte jämlikhet, som är ett begrepp som faktiskt går att mäta. Rättvisa är luddigt och är anpassat för att de i mitten av politiska fältet skall bli glada- som vanligt. Jag menar att S måste våga stå för ökad ekonomisk jämlikhet. För detta är ju faktiskt poängen med vänsterpolitik- att minska skillnader. Och om jag inte fattat saken fel handlar reformismen om att sakta minska skillnaderna; inte accpetera att de finns!
Metro skrev om alla fackpampar som tjänar fet med cash. Nej, jag anser faktiskt inte att Wanja skall avgå. Jag är inte medlem i LO, så jag slipper se förbundet bli svagare år för år. Även om man borde vara orolig för den fackligt-politiska samverkan.. det jag dock vet är att vanligt folk resonerar såhär typ
1. Wanja har tycket det varit ok med höga pensioner
2. Wanja sitter i 25 styrelser, wow crazy!
3. Vänstern klagar över bonusar men städar inte framför egen dörr.
= slutsats, eliten skor sig; as usual..
Vilka slutsater man skall dra av detta är inte lätt. Jag vet dock att Wanja per automatik kommer förlora varje gång hon pratar om girighet och bonusar. Vilket är lite jobbigt..
Metro skrev om alla fackpampar som tjänar fet med cash. Nej, jag anser faktiskt inte att Wanja skall avgå. Jag är inte medlem i LO, så jag slipper se förbundet bli svagare år för år. Även om man borde vara orolig för den fackligt-politiska samverkan.. det jag dock vet är att vanligt folk resonerar såhär typ
1. Wanja har tycket det varit ok med höga pensioner
2. Wanja sitter i 25 styrelser, wow crazy!
3. Vänstern klagar över bonusar men städar inte framför egen dörr.
= slutsats, eliten skor sig; as usual..
Vilka slutsater man skall dra av detta är inte lätt. Jag vet dock att Wanja per automatik kommer förlora varje gång hon pratar om girighet och bonusar. Vilket är lite jobbigt..
torsdag 26 mars 2009
Sanningen om sanningen
Det är en ekonomisk kris, det är kris i miljön. Arbetaren skriver i en rykande färsk artikel om att miljön redan i framtiden kommer gå över styr. Mänskligheten var för sega. Även om det är sant eller falskt kan det vara en poäng att fundera kring sanningsbegreppet. Vi tror att vissa sanningar står sig för evigt, men som vi vet har mäsnkligheten en tendens att skapa sanningar som sedan transformeras till en annan sanning. De finansiella systemen har lett till att arbetslösheten har ökat, värden som varit ettor och nollor som färdats runt jordklotet i jakt på maximal tillväxt har visat brister.
Vi måste helt enkelt skapa nya sanningar, där framförallt miljön inte pajar ihop totalt. I Tvärdrags senaste tidning, skriver man att offentlig sektor är svaret. Det finns en klar ideologisk tanke här, och det är att ett starkt samhälle investerar i VSO ( vård, skola och omsorg). Det är ingenting nytt utan snarare en tillbakagång till tankar som fanns innan 80 talets hegemoniska syn på att nyliberala tankar var sanningen. En filosof kanske är en av de få som inte är fårvånade över dagans läga- han eller hons profession handlar om att ställa frågor som andra inte vill ställa.
Vad är meningen med livet? Hur vill vi att det perfekta sammhället skall organiseras? Är det bra som det är..eller krävs det utopier som man ialla fall kan försöka sträva emot?
Mannen på bilden tittar på månen. Det kan tyckas löjligt att för en vuxen människa förvånas över universum- men är det inte så att de som ställer "dumma" frågor i själva verket är de som ställer de nödvändiga frågorna som vi andra tappat bort?
Att våga tro på det som inte finns, kanske är ett sätt att komma närmare att detta sker?
Etiketter:
filosofi.,
finanskris,
ideologi,
klimatkris,
utopi
måndag 23 mars 2009
Majakovskij och jag
Tankarna virrar omkring som om det vore höst
jag hukar mig över boken och surplar Majakovskijs dikter till han
om natten sliter ur mig ur sängen:
- Din lilla jävla parasit. Hur mycket själ har du?
Hur mycket brinner du? Brinner du på riktigt eller
låter det bara bra att dra till med när DU SKALL LEKA POET?
I Sovjets unkna korridorer där feta tjänstemänn blossar på
alldeles för många cigaretter, ligger ett hat mot den inre
förändringen. Askgrå ansikten sippar på kaffe och skrattar åt den
dekadenta ja futuristiska Majakovskij som sliten säger " Jag, har ingen röst ikväll vid uppläsningen.." och ett par dagar senare skjuter sig i hjärtat. Touche för revolutionen, en aning om vad komma skall.
Men jag vågar inte gambla som M med revolvern. Den skulle för mig inte klicka.
Spyfärdig springer han runt i det inre och vrålar att det politiska bara är en början- det radikala handlar om varje unken själ. Att få askgrå ansikten att brinna för livet.
Tillsammans med mig själv räknar jag frosten på fönstret, medan revolvern klickar om och om igen, i köket.
De mörka ögonen lämnar spår av kaffefläckar där jag sitter i evigheten,
Vi pratar och han skrattar åt mänskligheten.
- Detta helvete, hur många gånger har jag inte dött.
Om revoultionen vore så lätt, att det handlade om det yttre, och inte det inre.
Där jag ligger i sängen, trallar en man utanför.
Livet var detsamma som konsten för M.
Slita av den askgrå hinnan?
Artikel om M här.
Tandvård, pensioner och bonusar
Nu blir det kort.
Tandvård
Ja, det skulle inte vara dumt om oppositionen kunde enas om en radikal förändring av tandvårdspolitiken, där tänderna i större grad ingår som en del av kroppen. Den enda andledningen att detta inte skett hittils, är mig veterligen att det kostat så mycket pengar. Åt andra sidan kostar det en jäkla massa pengar när folk inte går till tandläkaren på ett par år och sedan får göra stora ingrepp..
Pensioner
Om jag har förstått saken rätt betalar pensionärer högre skatt än de som arbetar. Vidare kommentarer överflödiga.. det man kan hoppas över är att pensionärerna enar sig och kämpar för att få bättre villkor och inte sämre. När man kollektivt stödjer varandra blir det lättare, när man ibland står ensamm i kampen.
Bonusar
Nej, det är inte konstigt att liberaler anser att toppar skall tjäna fett med cash. Det är ju för tusan liberaler ( invidcentrerade) däremot är det lite jobbigt när Wanj röstar för att en snubbe i AMF skall casha in 100 mille. Kanske det finns en anledning till att facket minskar i antal? Eller är jag ute och cyklar..
Tandvård
Ja, det skulle inte vara dumt om oppositionen kunde enas om en radikal förändring av tandvårdspolitiken, där tänderna i större grad ingår som en del av kroppen. Den enda andledningen att detta inte skett hittils, är mig veterligen att det kostat så mycket pengar. Åt andra sidan kostar det en jäkla massa pengar när folk inte går till tandläkaren på ett par år och sedan får göra stora ingrepp..
Pensioner
Om jag har förstått saken rätt betalar pensionärer högre skatt än de som arbetar. Vidare kommentarer överflödiga.. det man kan hoppas över är att pensionärerna enar sig och kämpar för att få bättre villkor och inte sämre. När man kollektivt stödjer varandra blir det lättare, när man ibland står ensamm i kampen.
Bonusar
Nej, det är inte konstigt att liberaler anser att toppar skall tjäna fett med cash. Det är ju för tusan liberaler ( invidcentrerade) däremot är det lite jobbigt när Wanj röstar för att en snubbe i AMF skall casha in 100 mille. Kanske det finns en anledning till att facket minskar i antal? Eller är jag ute och cyklar..
fredag 20 mars 2009
Argument för 6 timmars arbetsdag
1. Det gör att färre människor blir sjukskrivna och sjuka.
2. Ökad fritid skulle många uppskatta; jag är relativt säker på detta..
3. Tillväxten skulle minska vilket skulle vara bra för miljön.
4. Vi skulle arbeta för att leva, inte leva för att arbeta.
5. Färre människor skulle vara arbetslösa, eftersom att fler arbeten skulle skapas.
6. Ett långsammare tempo i samhället skulle vara gott, speciellt för alla vi som inte riktigt fixar hyper-kapitalismen.
7. ETC har en intressant artikel.
8. Eftersom att produktiviteten hela tiden ökar varje år, skulle detta kunna minska arbetstiden istället för att innebära höjd lön.
9. Vi blir rikare och rikare materiellt sett- men lyckoforskare menar att vi inte blir lyckligare. ( läs mitt manus..)
torsdag 19 mars 2009
Den svåra sanningen!
Som politiskt aktiv tror man ibland att förändring alltid har att göra med vad de andra skall göra, hur samhället skall organiseras etcetera. Men lika mycket som att det handlar om att påverka andra, handlar det också om att påverka sig själv.
För det är kanske svårast att förändra sig själv?
Nu är det så att förändring; inte behöver likställas med total förändring. För det som är tydligt, är att varje människa har vanor som endast sakta går att förändra, eller i alla fall ofta bara sakta går att förändra. Låt mig vara konkret; att minska exempelvis köttkonsumtionen gör stor skillnad på sikt.
Att tänka annorlunda, ledet till att man handlar annorlunda. I och med att jag är inspirerad av Buddismen, så är det inte asketism som gäller utan medelvägen. För en Europee, blir det visserligenn svårt att hålla sig i skinnet, vi är vana att om jag får uttrycka mig; vara långt ifrån medelvägen.
Medelvägen beror såklart alltid på i vilken relation vi sätter begreppet i, men om vi i alla fall vågar tänka på medelvägen och vad detta kan innebära; så kanske detta också blir möjligt?
Zigmund Bauman, en super sociolog. Har nyligen skrivit en bok som jag tror handlar om att människan i den rika världen i princip tror oss vara det vi handlar. DN recenserar här. Aftonbladet har också recenserat. Samhällena har gått så långt att vi inte bara konsumerar mycket, utan att även vårat värde som människa sätts i ihop med prylarna. Själva livets fundament har blivit marknaden.
Problemet är först och främst att lyfta upp detta. " Buy nothing day" kan verka löjligt, men hur ofta genomgår vi en dag utan att konsumera? Typ aldrig skulle jag vilja säga! Och ja, det är stor skillnad på att handla för 0 eller 100 kr.
Det radikala är att göra annorlunda. Det radikala syns ofta inte. Om jag ser ut som "alla" andra men mediterar så har jag gjort ett val för mig själv.
Vi vill ofta kanske att andra skall uppmärksamma att vi har förändrats. Jag är till exempel väldigt förälskad i mina röda manchesterbyxor, eftersom de knäcker det mesta.
Samtidigt är detta typiskt, att vara radikal sitter inte i kläderna; det sitter i hjärnan. Samtidigt vill vi få uppmärksamhet!
onsdag 18 mars 2009
Fy fan
Den fria aborträtten
Alliansfrittsverige.nu skriver om att statsministern vill inskränka den fria aborträtten. Gud vad enkelt; det är kvinnans val "Got Dam It"!
over and out.
over and out.
Dikt - Rakar huvudet mitt
Rakar huvudet mitt
renar själen ; grus i tänkandet
en blivande buddist som tror sig nått upplyssning
när det knappt ens börjat.
jag slits mellan det mörka och ljusa,
Musiken på Cafe Edenborg bubblar av värme
rakar huvudet mitt - en cermoni med plikter
Bland avfallet som härbärgerar i min hjärna
hitta punkten famför kroppen; samla kroppens
energifält.
Samla det som finns i en hög av damm och spränga bojorna.
Rakar huvudet mitt och renar själen från begär som leder till smärta.
Modern avkoppling; det skulle räcka med en flaska vodka, CD skivan Marcusevangeliet med sången " Ibland gör man fel, ibland gör man rätt", och en bakfylle pizza.
?... meditation kanske..
" Att mindre bry sig om vad man har, och se vem man är"
" Ett ogenomtänkt liv är inte värt att leva" Sokrates
Hitta punkten och brinna; vråla och trilsklas.
Slita sönder hoppet och skapa en falsk verklighet ( för i vilken gång?)
måndag 16 mars 2009
Klimatet - again, again, again!
"Den 10 mars ställdes tio klimaxaktivister inför rätta – anklagade för att ha försökt rädda planeten. Medan de som äventyrar planetens framtid för egen vinning går fria. Är det så vi ska ha det? Nej, det är dags att inse att varje människa som tar vetenskapen på allvar har en plikt att agera i klimatfrågan."
ETC
( Ang. att detta länkas från ledare på ETC, jag kan tyvärr inte göra nått. Teknik tjafs)
Det är viktigt med civil olydnad, eftersom att situationen när det gäller klimatet är så akut; och blir akutare. Politiker och den breda allmänheten måste förstå att det inte går att gå i samma spår, om det så krävs att göra "olagliga" handlingar.
I dagens media när det är så svårt att nå framm, krävs det radikala åtgärder för att visa på att en annan värld är möjlig. Ett problem är att jag tror att kommande Köpenhamsmöte inte kommer uppfylla de önskningar insatta kämpat för. Men samtidigt så kan man inte ge upp; det gäller att kämpa för att jorden inte helt skall dö av feber.
-------
Jag sitter på en parkbänk 2020. I gräser leker Johanna med ett par kompisar. Några år senare frågar hon varför vi inte förstod vad som höll på att hända, att jordens klimat skulle leda till nya problem för mänskligheten- ja alla arter på våran planet. Jag som i min ungdomm tillhörde den radikala socialdemokratin, blev lärare, la av med all politik och pratade skit om politiker. Hon ställde frågan jag inte ställt till mig själv på länge, för jag tyckte svaret var så självlart. Svaret var ju att aktivister under flera årtionden försökt på den stora tysta massan med på tåget, men att det inte var lätt. Företagens makt var så stora, politiker hade börjat likt amerikanarna bli sponsrade och kunde såklart inte säga vad de ville säga.
Hon blir arg över svaret " man kan ju inte bara ge upp!" och hon har rätt. Tekniken gjorde visserligen att saker inte spårade ur totalt, men samtidigt skapades ett nytt begrepp- klimatflyktingar, som sedan tog upp så mycket av politikens problem.
- Pappa, om man inte kämpar så lever man ju inte? Tyngden inom mig blir allt större och himmelns brinnande sol påminner mig om att somrarna blivit betydligt varmare, även om Timbros nya klimatsektion "Ekokapitalism" gav ur rapporter om att det var naturliga förändringar. Om det sedan var naturligt att kunna göra vin i Skåne, tja..
Vi går tillsammans till spårbilen, tystnaden lägger sig över staden.
ETC
( Ang. att detta länkas från ledare på ETC, jag kan tyvärr inte göra nått. Teknik tjafs)
Det är viktigt med civil olydnad, eftersom att situationen när det gäller klimatet är så akut; och blir akutare. Politiker och den breda allmänheten måste förstå att det inte går att gå i samma spår, om det så krävs att göra "olagliga" handlingar.
I dagens media när det är så svårt att nå framm, krävs det radikala åtgärder för att visa på att en annan värld är möjlig. Ett problem är att jag tror att kommande Köpenhamsmöte inte kommer uppfylla de önskningar insatta kämpat för. Men samtidigt så kan man inte ge upp; det gäller att kämpa för att jorden inte helt skall dö av feber.
-------
Jag sitter på en parkbänk 2020. I gräser leker Johanna med ett par kompisar. Några år senare frågar hon varför vi inte förstod vad som höll på att hända, att jordens klimat skulle leda till nya problem för mänskligheten- ja alla arter på våran planet. Jag som i min ungdomm tillhörde den radikala socialdemokratin, blev lärare, la av med all politik och pratade skit om politiker. Hon ställde frågan jag inte ställt till mig själv på länge, för jag tyckte svaret var så självlart. Svaret var ju att aktivister under flera årtionden försökt på den stora tysta massan med på tåget, men att det inte var lätt. Företagens makt var så stora, politiker hade börjat likt amerikanarna bli sponsrade och kunde såklart inte säga vad de ville säga.
Hon blir arg över svaret " man kan ju inte bara ge upp!" och hon har rätt. Tekniken gjorde visserligen att saker inte spårade ur totalt, men samtidigt skapades ett nytt begrepp- klimatflyktingar, som sedan tog upp så mycket av politikens problem.
- Pappa, om man inte kämpar så lever man ju inte? Tyngden inom mig blir allt större och himmelns brinnande sol påminner mig om att somrarna blivit betydligt varmare, även om Timbros nya klimatsektion "Ekokapitalism" gav ur rapporter om att det var naturliga förändringar. Om det sedan var naturligt att kunna göra vin i Skåne, tja..
Vi går tillsammans till spårbilen, tystnaden lägger sig över staden.
Manus kring lycka och självhjälp
Har skrivit ett manus om självhjälp, som jag någon gång skall skicka runt till några förlag ( har skickat till Karneval förlag men fick ett trevligt nej tack!)
Om du vill ha lite stimulerande tankar kan du läsa här ...
Enjoy!
PS. jag har inte orkat att dela upp texten i olika delar utan postar den som den är. Texten har varit på min dator ett halvår eller nått, och jag tänkte att jag lika gärna kunde lägga ut den på nätet, så kanske den gör någon nytta. DS
onsdag 11 mars 2009
Dagens tokighet
måste vara detta " Landsting skuldsätter barn" som är titeln i ETC .
Kommentar; tyvärr vill jag inte ¤#¤%¤& på nätet..
Självklart skall barn inte ta över räkningar. Sedan tänker jag inte skriva mera; det är bara för korkat och samtidigt gör det mig mycket ledsen!
Simone Weil
"Att läsa Simone Weil är en fantastisk medicin mot all ytlighet och alla slagord. Man blir alls inte lärjunge, en del måste man uppresa sig mot men hon tvingar en att se världen och allt som skulle vara möjligt att uträtta och får en att undra varför vi inte sätter igång."
ETC
Om jag inte redan har en bokhög som väntar skulle jag genast gå till bibblan. Min granne har köpt Foucault och var väldans glad på tunnelbanan... skall skriva om honom någon gång.. även Benthams panopticon är intressant!
Det där om att en annan värld skulle vara möjlig, och att kämpa för detta- får mig att tänka på Sartre, och hans tanke om att den andre frihet hänger ihop med min frihet.
Tiden går.
Man måste våga se att världen skulle kunna vara på ett annat sätt. Annars blir det nästan omöjligt att leva..
ETC
Om jag inte redan har en bokhög som väntar skulle jag genast gå till bibblan. Min granne har köpt Foucault och var väldans glad på tunnelbanan... skall skriva om honom någon gång.. även Benthams panopticon är intressant!
Det där om att en annan värld skulle vara möjlig, och att kämpa för detta- får mig att tänka på Sartre, och hans tanke om att den andre frihet hänger ihop med min frihet.
Tiden går.
Man måste våga se att världen skulle kunna vara på ett annat sätt. Annars blir det nästan omöjligt att leva..
Härskartekniker..
Pratade igår med en ny medlem i SSK, som arbetar på SAAB ( försvardelen) och vi kom in på att det är tufft för kvinnor att ta plats i samtal. Härskartekniker som det kalls för är inte bara ett sätt att skapa status Q; det är också ett sätt att minska den maktobalans som finns mellan män och kvinnor.
ETC´s Klara Strandberg skriver om att just män, även om vi är medvetna; inte håller käft, utan låter munnen gå! Jag har själv märkt att det är svårt att inte prata, när man kommer igång i skolan och jag får "hålla" i bordet, för att inte prata för mycket.
För jag vill ju inte hålla på med härskarteknik...omedvetet..
Vi män, har som Strandberg kärnfullt utrycker det "Alla män måste i varje sammanhang se över om de tar plats från kvinnor i sin omgivning"
Måste tänka på seminariet imorn..
ETC´s Klara Strandberg skriver om att just män, även om vi är medvetna; inte håller käft, utan låter munnen gå! Jag har själv märkt att det är svårt att inte prata, när man kommer igång i skolan och jag får "hålla" i bordet, för att inte prata för mycket.
För jag vill ju inte hålla på med härskarteknik...omedvetet..
Vi män, har som Strandberg kärnfullt utrycker det "Alla män måste i varje sammanhang se över om de tar plats från kvinnor i sin omgivning"
Måste tänka på seminariet imorn..
Reinfelds " Det sovande folket"
Alliansfrittsverige ger ut boken som av någon undlig anledning inte går att få tag på? Jag kommer inte läsa hela boken, eftersom att jag inte tror att den har sådana stora litterära kvaliteer. Jag har redan läst "Atlas Shrugled" av Rand och den var faktiskt bra.
Som jag har skrivit i kommentarsfältet på alliansfrittsverige, tror jag inte att Reinfeldt egentligen vill vara socialliberal, smyg sosse, eller vad man "elakt" skall kalla honom. Jag tror att han faktiskt gillar Timbro- nyliberalism, och att hans sorti från radikal höger till mitten höger; bara är ett spel för gallerierna!
Det handlar helt enkelt om att vara kvar i politiken. Den unge Reinfeldt insåg antagligen i riksdagen; att det inte funkar att skälla på välfärden, däremot kan man skälla "light". Genom detta kunde "Nya" moderaterna vinna valet och sedan genomföra en mera radikal högerpoltik än vad man retoriskt lät psåkina i valet 06.
Kärnfrågar lyder:- Hur mycket idealist vs. pragmatiker kan man vara för att få smaka på makten?
Som jag har skrivit i kommentarsfältet på alliansfrittsverige, tror jag inte att Reinfeldt egentligen vill vara socialliberal, smyg sosse, eller vad man "elakt" skall kalla honom. Jag tror att han faktiskt gillar Timbro- nyliberalism, och att hans sorti från radikal höger till mitten höger; bara är ett spel för gallerierna!
Det handlar helt enkelt om att vara kvar i politiken. Den unge Reinfeldt insåg antagligen i riksdagen; att det inte funkar att skälla på välfärden, däremot kan man skälla "light". Genom detta kunde "Nya" moderaterna vinna valet och sedan genomföra en mera radikal högerpoltik än vad man retoriskt lät psåkina i valet 06.
Kärnfrågar lyder:- Hur mycket idealist vs. pragmatiker kan man vara för att få smaka på makten?
måndag 9 mars 2009
Dikt - Att brinna är att leva!
Hon var inte samma person
som i drömmarna
Spelade ett
spel
där vi båda var förlorare.
Varför ljuger jag för mig själv?
Tar bort det yttersta lagret i min
borg.
Att vara den jag icke är,
är att leva i förljugenhet.
Min
borg
livsnervens central.
Texterna centrifugeras , spottas ut.
En livstid är jag dömd på denna planet.
Varför låtsas som annat?
Denna dömda planet, tron att någonting
skulle kunna förändras- dumheter
åndå brinner jag tils tiden är ute.
Brinner ner det sunda förnuftet,
bränslet heter ilska.
över det som ÄR, och komma SKALL.
För skiten i världen tar ingen paus.
Vi kan spränga upp jorden 50 gånger med alla
kärnvapen.
Varför vänta?
Konstigt nog har jag ett inneboende hopp!
En pausknapp innan
fast forward.
som i drömmarna
Spelade ett
spel
där vi båda var förlorare.
Varför ljuger jag för mig själv?
Tar bort det yttersta lagret i min
borg.
Att vara den jag icke är,
är att leva i förljugenhet.
Min
borg
livsnervens central.
Texterna centrifugeras , spottas ut.
En livstid är jag dömd på denna planet.
Varför låtsas som annat?
Denna dömda planet, tron att någonting
skulle kunna förändras- dumheter
åndå brinner jag tils tiden är ute.
Brinner ner det sunda förnuftet,
bränslet heter ilska.
över det som ÄR, och komma SKALL.
För skiten i världen tar ingen paus.
Vi kan spränga upp jorden 50 gånger med alla
kärnvapen.
Varför vänta?
Konstigt nog har jag ett inneboende hopp!
En pausknapp innan
fast forward.
torsdag 5 mars 2009
Stärk välfärden=trygga människor!
"Det råder inget tvivel om att svensk industri befinner sig i ett mycket svårt läge. Den snabba dykningen av orderingång i finanskrisens spår har lett till stora varsel. ...Om oppositionen på allvar ska vara ett alternativ i valet 2010, måste man utgå från en verklighet där den svenska modellen är skakad i grunden - och erbjuda ett program för en allsidig välfärdoffensiv.
I en sådan har fackföreningsrörelsen - som alltid - en nyckelroll."
SVT Opinion
Ja, det är inte längre högkonjunktur och regeringen som hade en plan för just detta får nu problem. Som Esbati påpekar måste oppositionen skapa en politik som leder till att folk får det bättre. En sådan satsning är bland annat välfärdssatsningar. För det har ju visat sig att folk är villiga att betala för välfärd, om pengarna faktiskt hamnar i vård, skola, omsorg. Detta är logiskt, en majoritet av svenskarna tjänar på att ha en stark välfärd eftersom att detta är = trygghet. Pär Nuder, som jag om jag kommer ihåg rätt, var upphovsmannen till S trygghetsslogan, har helt rätt i att folk hellre är trygga än otrygga; men med en liten ökad valfrihet. För helt allvarligt, är det verkligen någon som inte går till den närmsta vårdcentralen? Privatiseringen av skolan har dessutom inneburit en överetablering som leder till att skolor och värden om ett par år kommer stängas.
Det är nonsens att säga att folk inte är villiga för att betala skatt; det folk är oroliga för är att pengarna inte kommer användas på det sätt som det är tänkt! Även om borliga debattörer boende i Sthlms innerstad; vurmar för "frihet" ( för alla?) så brukar vanligt folk prioritera att saker och ting i verkligheten fungerar.
"Nya" Moderaterna är ett sådant exempel. De gamla var marknadsfundamentalister ala Timbro och folk .. tja.. ledsen att uppröra Timbrofolk, men folk anser i allmänhet att välfärd är någonting som leder till; trygghet!
Välfärd= Trygghet= Vänsterpolitiker borde satsa på just..
Trygghet!
I en sådan har fackföreningsrörelsen - som alltid - en nyckelroll."
SVT Opinion
Ja, det är inte längre högkonjunktur och regeringen som hade en plan för just detta får nu problem. Som Esbati påpekar måste oppositionen skapa en politik som leder till att folk får det bättre. En sådan satsning är bland annat välfärdssatsningar. För det har ju visat sig att folk är villiga att betala för välfärd, om pengarna faktiskt hamnar i vård, skola, omsorg. Detta är logiskt, en majoritet av svenskarna tjänar på att ha en stark välfärd eftersom att detta är = trygghet. Pär Nuder, som jag om jag kommer ihåg rätt, var upphovsmannen till S trygghetsslogan, har helt rätt i att folk hellre är trygga än otrygga; men med en liten ökad valfrihet. För helt allvarligt, är det verkligen någon som inte går till den närmsta vårdcentralen? Privatiseringen av skolan har dessutom inneburit en överetablering som leder till att skolor och värden om ett par år kommer stängas.
Det är nonsens att säga att folk inte är villiga för att betala skatt; det folk är oroliga för är att pengarna inte kommer användas på det sätt som det är tänkt! Även om borliga debattörer boende i Sthlms innerstad; vurmar för "frihet" ( för alla?) så brukar vanligt folk prioritera att saker och ting i verkligheten fungerar.
"Nya" Moderaterna är ett sådant exempel. De gamla var marknadsfundamentalister ala Timbro och folk .. tja.. ledsen att uppröra Timbrofolk, men folk anser i allmänhet att välfärd är någonting som leder till; trygghet!
Välfärd= Trygghet= Vänsterpolitiker borde satsa på just..
Trygghet!
Dikt " med spretiga bokstäver"
Bomberna faller över mitt huvud och jag vill härifrån.
Bomberna faller och jag vill täcka över ögonen på mina medsystrar,
som i brist på allt gråter tårar de inte har råd med.
Bomberna faller och jag är en terrorist enligt de, medan mina händer har svårt
att äta den vattniga soppan.
Min storebror säger att Hamas är enda hoppet- jag vet INTE; jag vill bara leva!
Bomberna faller, den gamla gumman mitt emot förlorade ena benet och dog av förblödning. Fem av mina släktingar dog igår av en raket som felaktigt trodde de var Hamas.
De talar om försoning, men bomberna faller. En sak som jag tänkt på är insikten om att de i ett land långt borta klagar över att de får gå i skola; jag själv måste dagarna i ända hjälpa till vid olivlunden, och nu helst överleva. De i världen har stängt sina öron och ögon. Jag och mina medsystrar finns inte.
Jag har märkt att jag inte känner någonting mera, mamma skriker ut sin sorg över att faster har dött av sorg, men jag känner ingenting. Ögonen hos bror min skrämmer mig, så mycket har har jag inte sett sedan männen med K-pistar brukade patrulera innan kriget. Innan kriget kunde jag maila från skolan med en från Sverige, hon undrade vila skolböcker vi har; jag förstod efter ett långt tag att de alla har böcker i det kalla landet.
Bomberna faller. Men jag har slutat tänka på kriget, jag funderar över hur det vore att få gå i skolan och ha en riktig lärarinna som kunde lära mig engelska.
Tyvärr kan jag inte skriva mera på papperslappen, för händerna skakar för mycket.
I ruinerna av ett bostadshus hittar "Läkare Utan Gränser" en lapp med spretiga bokstäver. Med en sliten blyertspenna verkar det vara någon som skrivit en dikt innan sista bombningen av Gaza. Lite längre bort hittat en sönderbränd kropp i fosterställning.
ETC om den massiva kritiken om att publik inte tillåts på en tennismatch.
Fick lite inspiration..
Bomberna faller och jag vill täcka över ögonen på mina medsystrar,
som i brist på allt gråter tårar de inte har råd med.
Bomberna faller och jag är en terrorist enligt de, medan mina händer har svårt
att äta den vattniga soppan.
Min storebror säger att Hamas är enda hoppet- jag vet INTE; jag vill bara leva!
Bomberna faller, den gamla gumman mitt emot förlorade ena benet och dog av förblödning. Fem av mina släktingar dog igår av en raket som felaktigt trodde de var Hamas.
De talar om försoning, men bomberna faller. En sak som jag tänkt på är insikten om att de i ett land långt borta klagar över att de får gå i skola; jag själv måste dagarna i ända hjälpa till vid olivlunden, och nu helst överleva. De i världen har stängt sina öron och ögon. Jag och mina medsystrar finns inte.
Jag har märkt att jag inte känner någonting mera, mamma skriker ut sin sorg över att faster har dött av sorg, men jag känner ingenting. Ögonen hos bror min skrämmer mig, så mycket har har jag inte sett sedan männen med K-pistar brukade patrulera innan kriget. Innan kriget kunde jag maila från skolan med en från Sverige, hon undrade vila skolböcker vi har; jag förstod efter ett långt tag att de alla har böcker i det kalla landet.
Bomberna faller. Men jag har slutat tänka på kriget, jag funderar över hur det vore att få gå i skolan och ha en riktig lärarinna som kunde lära mig engelska.
Tyvärr kan jag inte skriva mera på papperslappen, för händerna skakar för mycket.
I ruinerna av ett bostadshus hittar "Läkare Utan Gränser" en lapp med spretiga bokstäver. Med en sliten blyertspenna verkar det vara någon som skrivit en dikt innan sista bombningen av Gaza. Lite längre bort hittat en sönderbränd kropp i fosterställning.
ETC om den massiva kritiken om att publik inte tillåts på en tennismatch.
Fick lite inspiration..
onsdag 4 mars 2009
Lönesänkning och hållbart samhälle
ETC skriver om det faktum att Metalls medlemar kommer få en rejäl minskad lön och arbetstid. Jag tycker visserligen att det är bra med 6 timmars arbetsdag; men faktum är att den enda anledningen till att man genomför det hela är för att det är ekonomisk kris. Jag förstår att medlemar blir arga, samtidigt så vore det bra om hela samhället började att arbeta mindre, och därmed kunde konsumera mindre. Eftersom att miljön är .. ja.. katastrof!
Men jag är inte glad, för att istället för att samhället i stort tar en diskussion kring vad som är livskvalitee, handlar allt om pengar. Som det brukar göra, i en värld där penningen är så viktig.
Det går inte att tvinga folk till att minska arbetstiden, politiker måste börja föra en diskussion kring arbetstiden; först då är det möjligt att på sikt skapa ett hållbart samhälle.
Militärkostnaderna i världen = 600 års aktivitet i FN...
Jag var på en konferens för ett par veckor sedan. På denna konferens hörde jag den absurda siffran att ett års spenderande på militären i världen; är lika med FN´s verksamhet i 600 år!
Alltså, vad kan man säga. Det hela är som en galen film.
Att det inte skulle finnas pengar för att förbättra världen, är alltså inte bara dumheter utan en ren och skär lögn. En annan siffra som jag hörde var någonting med kärnvapen och 10 000 eller 27 000 och frågan är om inte båda siffror är totalt vansinniga? Vad spelar det för roll om det är 10 eller 27 tusen kärnvapen?
Crazy..
tisdag 3 mars 2009
Tips
Varför plugga när man kan blogga?
Läs " Funktionssocialismens blinda fläck"
Ett inlägg som jag kommer länka till i listan.
Läs " Funktionssocialismens blinda fläck"
Ett inlägg som jag kommer länka till i listan.
Att stoppa fildelning..
Att stoppa fildelning, är ungefär lika lätt som att kontrollera människors tankar.
"... I en debattartikel i DN skriver rättssociologerna Håkan Hydén, Stefan Larsson och Måns Svensson att tre av fyra unga struntar i att fildelning av upphovsrättsskyddat material är olagligt."
ETC
Skall alltså 75% av alla ungdommar klassas som brotsliga? Och finns det inte andra områden där rättsväsendet borde agera mera? Mig veterligen har polisen inte direkt ett överflöd av resurser, och att då skapa en lag som ungdommar inte kommer bry sig om är inte bara korkat, utan synerligen otaktiskt. Dessutom finns det sätt att bli anonym på nätet, vilket artikelförfattaren skriver om, och då faller hela det bräckliga korthuset!
måndag 2 mars 2009
Maria-Pia Boëthius om krisen
" Vad var det vi sa...Vi har i ungefär 20 år utsatts för en babbeltortyr, som saknar motstycke, en slags waterboarding där vi alla doppats ner i oändliga föreläsningar om kompetens och frihet och avreglering, ekonomisk globalisering, marknadens osynliga hand och självreglering."
http://etc.se/artikel/20397/vad-var-det-vi-sa
Ja, man skulle levt på 70 talet ;)
Det är väl så att marknaden har sedan 80 talets hyllats, man har trott att egoism är det som gäller. Att samarbete inte fungerar, vilket jag håller på att kräkas över- att behöva för 1001 första gången säga att samarbete funkar visst! Om det inte fungerade, hur skulle mänskligheten se ut då? Det vore faktiskt intressant att gå utifrån filosofiska modeller och se hur verkligheten faktiskt fungerar. För i verkligheten guess what, hjälper vi varandra. Om min granne tappar sin matkasse vid trappan hjälper jag till att hämta upp varorna, för att det sitter i ryggmärgen- man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Svårare än så är det inte! Man vill att andra skall ha det bra, och att man själv skall ha det bra- mänskligheten hänger ihop. Om jag överkonsumerar, måste någon annan underkonsumera. Om EU+USA lever helt galet över jordens förmåga, kan inte 5 miljarder till göra samma sak.
Det funkar bara inte. Vi kan inte shoppa oss från klimatångesten. Däremot börja reflektera hur vi lever och tänker; eftersom att detta hänger ihop!
Hegemoni, hegemoni.
--------
Bye the way,
Var är den dagliga vänstertidningen som jag kan läsa? Förutom AB som bara har ledarsidan som vänster och enligt mig är en jävla **** tidning. Jag svälter av ideologisk brist..
http://etc.se/artikel/20397/vad-var-det-vi-sa
Ja, man skulle levt på 70 talet ;)
Det är väl så att marknaden har sedan 80 talets hyllats, man har trott att egoism är det som gäller. Att samarbete inte fungerar, vilket jag håller på att kräkas över- att behöva för 1001 första gången säga att samarbete funkar visst! Om det inte fungerade, hur skulle mänskligheten se ut då? Det vore faktiskt intressant att gå utifrån filosofiska modeller och se hur verkligheten faktiskt fungerar. För i verkligheten guess what, hjälper vi varandra. Om min granne tappar sin matkasse vid trappan hjälper jag till att hämta upp varorna, för att det sitter i ryggmärgen- man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Svårare än så är det inte! Man vill att andra skall ha det bra, och att man själv skall ha det bra- mänskligheten hänger ihop. Om jag överkonsumerar, måste någon annan underkonsumera. Om EU+USA lever helt galet över jordens förmåga, kan inte 5 miljarder till göra samma sak.
Det funkar bara inte. Vi kan inte shoppa oss från klimatångesten. Däremot börja reflektera hur vi lever och tänker; eftersom att detta hänger ihop!
Hegemoni, hegemoni.
--------
Bye the way,
Var är den dagliga vänstertidningen som jag kan läsa? Förutom AB som bara har ledarsidan som vänster och enligt mig är en jävla **** tidning. Jag svälter av ideologisk brist..
Socialdemokrati+ radikalism?
Jag bad Fredrik Jansson skriva ett inlägg som handlade om socialdemokratin och radikalitet. Han skrev ett inlägg på sin blogg som jag länkar till här.
"Idémässigt omfattar socialdemokratin både vänstersocialism och vänsterliberalism. ...
Skillnaden mellan dessa idéströmningar ligger framförallt i målsättningen. Vänstersocialism kan man kortfattat beskriva som en ideologi som har en revolutionär målsättning (ett socialistiskt samhälle), medan vänsterliberalism har en reformistisk sådan (ett välfärdskapitalistiskt samhälle)....Allteftersom har socialdemokratins intressesfär breddats, det socialdemokratiska folkhemsbygget var beroende av en koalition av arbetarklass och medelklass....Socialdemokratin upphör att vara socialdemokrati om den tappar banden med intressenas organiserade uttryck."
http://tankarfranroten.wordpress.com/
Den centrala frågan är väl om socialdemokratin har tappat banden, eller hur starkt bandet är?
S, radikaliteten och liberalismen
Det är bra att som Fredrik gör, konstatera att SAP innehåller många olika åsikter. Från tanken om ett nytt samhälle (socialistiskt) till tanken om att kapitalismen är det bästa systemet som finns i nuläget( att utnyttja kapitalismens krafter, och styra politiskt) Det är detta som gör många människor konfunderade, vad vill SAP göra?? Jag satt på krogen i helgen, och när jag sa att jag startat en blogg som hette radikalsocialdemokrati.nu tyckte min granne att detta var en klar motstättning. Han menade att socialdemokratin har köpt de liberala tankegodsden och blivit ett maktparti utan visioner. Mitt svar var väl ungefär, som Fredriks; att det finns olika sorters tankar i partiet.
Framåt för vänstersocialismen.. !
- Jag anser att samhället inte bara behöver små förändringar (ökad offentlig sektor) utan att samhället som det ser ut idag faktiskt är rent ut sagt ett Frankensteins monster; som Kajsa Borgnäs kallat kapitalismen i en artikel. Privatiseringarna från 80 talet har helt spårat ut och enligt mig har vänstern, den vänster som faktiskt kan påverka genom riksdagen, inte bara trott sig kunna skapa ett harmoniskt samhälle genom liberala tankegods; utan värre, slutat tro på sina egna värderingar; där jämlikhetstanken är central! Att sluta tro på sitt eget arv, är inte bara att direkt börja spela på högerns planhalva, utan skapar också en förvirring kring vad målsättningen är!
En företrädare för partiet skulle antagligen som motargument mot mina tankar, påpeka att S fortfarande är ett parti som kämpar för jämlikhet. Mitt svar skulle vara att , må så vara, men retorik och praktik är inte samma sak. Det går inte att prata sig ur att S kedjat fast sig i ett liberalt pensionssystem som skapades med motivation att börsen aldrig skulle kraschlanda. Överskottsmål och minskad offentlig sektor är inte heller någon hit.
Lattevarianten som S infört; handlar om att vara bättre än borgarna på välfärdens område, men inte göra storskaliga satsningar som till exempel miljonprogrammet ( en miljon bostäder). Det går per definition inte att ens sträva efter ett socialistiskt samhälle, när man köpt tanken om kapitalismen som bärande system.
S och rötterna
Om vi går tillbaka till S och rötterna, finns dessa kvar? Ja; de finns kvar, men är vikande, skulle min högst personliga och amatörmässiga analys vara. LO är inte växande utan minskande, detta har inte bara att göra med att tjänstesektorn ökat, utan har också att göra med att människor inte förstår poängen att organisera sig fackligt. När man inte förstår varför man skall vara med, så är man naturligtvis inte med. Folk är långtifrån dumma! Det är också klart att det finns rötter kvar, partiet har ådror i sig som inte försvinner så lätt. Även om vi lever i ett individ fixerat samhälle....
Diagnosen blir alltså att som tur är; är partiet så stort att det kan rymmas olika åsikter. Radikala socialdemokrater finns och jag tänkte avsluta med vad jag anser skulle vara radikalt... sedan skall jag hitta någon som vill skriva lite mera kring radikalism och socialdemokrati.
1. Sträva efter 6 timmars arbetsdag. De som vill arbeta mera skall kunna göra detta.
2. Mycket mer resurser till offentlig sektor via ökade skatter på flera fronter.
3. Statlig skola, statlig vård, statlig omsorg.
4. Öka utbyggnad av vindkraft. Avgiftsfri kollektivtrafik!
5. Höja skatten på alkohol och kött. Både är av ondo. Speciellt alkoholen..
6. Öka lokaldemokratin.
7. Mera statligt ägande. Gärna någon form av långsiktig socialisering.
om inte , så ha kvar privata aktörer i vissa branscher medan staten har hand om primära sektorer.
8. Ta kontroll över finansmarknaderna.
Som ett tillägg anser jag att detta skall ske gradvis, alltså utan genom långsiktigt statligt agerande. Jag är inte revolutionär utan för reformism.
"Idémässigt omfattar socialdemokratin både vänstersocialism och vänsterliberalism. ...
Skillnaden mellan dessa idéströmningar ligger framförallt i målsättningen. Vänstersocialism kan man kortfattat beskriva som en ideologi som har en revolutionär målsättning (ett socialistiskt samhälle), medan vänsterliberalism har en reformistisk sådan (ett välfärdskapitalistiskt samhälle)....Allteftersom har socialdemokratins intressesfär breddats, det socialdemokratiska folkhemsbygget var beroende av en koalition av arbetarklass och medelklass....Socialdemokratin upphör att vara socialdemokrati om den tappar banden med intressenas organiserade uttryck."
http://tankarfranroten.wordpress.com/
Den centrala frågan är väl om socialdemokratin har tappat banden, eller hur starkt bandet är?
S, radikaliteten och liberalismen
Det är bra att som Fredrik gör, konstatera att SAP innehåller många olika åsikter. Från tanken om ett nytt samhälle (socialistiskt) till tanken om att kapitalismen är det bästa systemet som finns i nuläget( att utnyttja kapitalismens krafter, och styra politiskt) Det är detta som gör många människor konfunderade, vad vill SAP göra?? Jag satt på krogen i helgen, och när jag sa att jag startat en blogg som hette radikalsocialdemokrati.nu tyckte min granne att detta var en klar motstättning. Han menade att socialdemokratin har köpt de liberala tankegodsden och blivit ett maktparti utan visioner. Mitt svar var väl ungefär, som Fredriks; att det finns olika sorters tankar i partiet.
Framåt för vänstersocialismen.. !
- Jag anser att samhället inte bara behöver små förändringar (ökad offentlig sektor) utan att samhället som det ser ut idag faktiskt är rent ut sagt ett Frankensteins monster; som Kajsa Borgnäs kallat kapitalismen i en artikel. Privatiseringarna från 80 talet har helt spårat ut och enligt mig har vänstern, den vänster som faktiskt kan påverka genom riksdagen, inte bara trott sig kunna skapa ett harmoniskt samhälle genom liberala tankegods; utan värre, slutat tro på sina egna värderingar; där jämlikhetstanken är central! Att sluta tro på sitt eget arv, är inte bara att direkt börja spela på högerns planhalva, utan skapar också en förvirring kring vad målsättningen är!
En företrädare för partiet skulle antagligen som motargument mot mina tankar, påpeka att S fortfarande är ett parti som kämpar för jämlikhet. Mitt svar skulle vara att , må så vara, men retorik och praktik är inte samma sak. Det går inte att prata sig ur att S kedjat fast sig i ett liberalt pensionssystem som skapades med motivation att börsen aldrig skulle kraschlanda. Överskottsmål och minskad offentlig sektor är inte heller någon hit.
Lattevarianten som S infört; handlar om att vara bättre än borgarna på välfärdens område, men inte göra storskaliga satsningar som till exempel miljonprogrammet ( en miljon bostäder). Det går per definition inte att ens sträva efter ett socialistiskt samhälle, när man köpt tanken om kapitalismen som bärande system.
S och rötterna
Om vi går tillbaka till S och rötterna, finns dessa kvar? Ja; de finns kvar, men är vikande, skulle min högst personliga och amatörmässiga analys vara. LO är inte växande utan minskande, detta har inte bara att göra med att tjänstesektorn ökat, utan har också att göra med att människor inte förstår poängen att organisera sig fackligt. När man inte förstår varför man skall vara med, så är man naturligtvis inte med. Folk är långtifrån dumma! Det är också klart att det finns rötter kvar, partiet har ådror i sig som inte försvinner så lätt. Även om vi lever i ett individ fixerat samhälle....
Diagnosen blir alltså att som tur är; är partiet så stort att det kan rymmas olika åsikter. Radikala socialdemokrater finns och jag tänkte avsluta med vad jag anser skulle vara radikalt... sedan skall jag hitta någon som vill skriva lite mera kring radikalism och socialdemokrati.
1. Sträva efter 6 timmars arbetsdag. De som vill arbeta mera skall kunna göra detta.
2. Mycket mer resurser till offentlig sektor via ökade skatter på flera fronter.
3. Statlig skola, statlig vård, statlig omsorg.
4. Öka utbyggnad av vindkraft. Avgiftsfri kollektivtrafik!
5. Höja skatten på alkohol och kött. Både är av ondo. Speciellt alkoholen..
6. Öka lokaldemokratin.
7. Mera statligt ägande. Gärna någon form av långsiktig socialisering.
om inte , så ha kvar privata aktörer i vissa branscher medan staten har hand om primära sektorer.
8. Ta kontroll över finansmarknaderna.
Som ett tillägg anser jag att detta skall ske gradvis, alltså utan genom långsiktigt statligt agerande. Jag är inte revolutionär utan för reformism.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)