söndag 24 maj 2009

6 verktyg för förändring- "Tvärt om" metoden


( egen sammanfattning av bokens verktyg.

" Att förändra vårat liv handlar om att ändra på våra handlingar"

( Det finns här en diskussion mellan de som fokuserar på bearbetning av barndommen klassisk terapi och de som är handlingsorienterade.)

*Vanans makt är så stor att våra handlingar, känslor och tankar frikopplats och definerar vilka vi är!
*Beteendet kommer fortskrida som förrut även om vi går i psykodynamisk terapi.
( vet inte om jag håller med..)
* Istället med kognitiv terapi påverka direkt beteenden som inte "fungerar".

* 6 Verktyg från kognitiv terapi.
- Betrakta smärtan ( tanke+känsla) på ett nytt sätt--> koppla till relationer. Behöver inte vara dåligt utan kan vara ett sätt att komma närmare någon. Priset för att komma närmare någon, kan skapa besvärliga känslor.
- Om man kan acceptera en viss grad av smära/obehagliga känslor- kan detta innebära att man inte drar undan sig eller forcerar.

1. Tvärtom metoden- de övriga 5 är till för att stödja förändring.
Göra tvärtom även om det känns jobbigt, bryta loss tankar och känner! ( jo tack.. )

Första steget. Analysera en situation. Hur ser det ut i relationstrappan.
1. Vilken är din problematiska sitiuation? ---> relationstrappan.
2. Vad tänker du?
3. Känner i situationen?
4. Gör i situationen?
5. Korsiktliga vinsten?--- undvika "besvärliga" känslor..
6. Långsiktiga vinster?----

Andra steget.
Titta närmare på 4e frågan.
Du skall göra tvärtom. ( jo.. tack.. igen..)
Gamla beteenden ---> nya beteenden.
= Bryta mot relationsmodellen. Känslor och tankar kommer inte förändras, efersom att relationsmodellen tror att du utsätter mot faran. JU mer utsatt, kortisktlig vinst liten, långsiktig vinst= ökad chans till närmare relationer." Plantera ett frö.."

" Du är fri att göra annorlunda...fröet du planterade kommer betala tillbaka när du i en situation inser att du kan göra saken annorlunda. DU är inte fast i beteenden "

2. Bilfärden
Tvärtom metoden kan innebära stora påfrestningar och då kan "bilfärden" vara ett verktyg. Man kör bilen innan dejten och en massa skyltar kommer framm. Först kan det säga " personen och jag passar inte ihop" efter tre gånger man har dejtat. Personen fortsättet att åka bilen och det blir värre och värre. Skyltarna som kommer emot personen uppmanar till att återgå i gamla beteenden. Men föraren fortsätter att köra... noterar att det står en massa saker på skyltarna men kör ändå. När personen sedan kommer iväg på den fjärde dejten trots alla tankar om att avbryta, så är det inte så farligt. Kritiska tankar kanske finns kvar, men personen gör det bästa av siuationen och det visar sig att den fjärde dejten blev bra.
Skyltarna kommer bombardera dig med tankar och känslor. Inte förneka utan notera, relationsmodellen kommmer hela tiden arbeta för att DU skall återgå i gamla beteenden istället för att göra tvärtom.

Förädiska skyltar.1. Det HÄR funkar inte skylten. Avbryt, stoppa, finito! Ingenting i denna boken funkar...men vänte lite, kanske det visst gör det?
relationsmodellen kommer upp för att du är på rätt väg.
2. Jag KÄNNER ingenting för partnern Skylten. Skylten visar sig på grund av att du blockerar känslor för att det gör så ont-- det kan snarare vara så att du har mycket starka känslor. Korsiktlig vinst, långsiktig förlust. Utsätta sig för närhet.
3.Hitta DEN rätta partern skylten- ett sätt att få kontroll och skydda sig mot smärta. Man tänker att, ja, det här med relationsmodellen kanske stämmer; men inte på just denna personen.. den som är rätt har specifika egenskaper, lyfta en mot tryggheten. Visst jobb, vissa intressen, ser ut på ett visst sätt = det går inte att ta sig högre i trappan utan obehagliga känslor, ingen kan hoppa några steg. Kanske personen som står sig rakt framför oss är den rätta?
TEST: Kan du tänka dig att bli vän med denna personen, Ja= rätt riktning.. sedan realistisk bedömning.
4. Göra slut för att vara snäll skylten
Moraliskt högstående att dra sig ur relationen eftersom att man inte är säker på att man vill leva hela livet med personen. Ett sätt att skapa avstånd. Inte fel att prova, relationen kan ta slut, men om man inte ens provar så händer inget.
Om man skulle vara säker på framtiden skulle inte relationer skapas...

Tredje vertkyget. Willingess

För att hålla bilen på vägen..
smärta- närhet leder dubbla känslor. priset för att skapa relationen.
Måste vara villig att göra tvärtom, vilket leder till smärta.

Willingness- Att vi fokuserar på smärtan alltså att vi noterar på någonting annat i vanliga situationer.
Att vi accepterar smärtan för att nå målet, alltså willingness.
--------------------------

Tankar

Ofta automatiska tankar, bra och dåliga. Mentalt bakgrundsbrus. Tolkar det som händer. Ej logiska, kan vara helt olika hos människor.
Den inre sportkommentatorn. - kretsar kríng ett visst tema. Bedömmer och kommenterar. Relationsmodellen som en sorts regelbok. + och -
Olika självbilder-tankar.

Tankar biter sig fast, de härjar och man tror att de hänger samman med situtionen istället för att inse att situationen skulle kunna vara annorlunda om de automatiska tankarna varit annorlunda. Inte lätt! Om man aktivt inte säger till sig själv att inte tänka tankar så tänker vi flera gånger :)
2 sätt att bryta. ett- bilfärden. två-

Fjärde verktyget- lär känna dinna automatiska tankar
4 steg.

1. Lär känna tanken
2. Ifrågasätta sanninsghalten i tanken
3. Undersök känslan?
4. Tänka annorlunda- väcka andra känslor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar