fredag 22 maj 2009

Barnadödligheten minskar- men för sakta!


Det finns någonting som heter Milleniemålen, som handlar om att ganska radikalt minska fattigdommen i världen. En artikel från SR skriver att barnadödligheten minskar, men att det fortfarande dör cirka 9 miljoner barn varje år, helt i onödan!

Det stora problemet med Milleniemålen, är att går för långsamt. Här kan du läsa mera om målen.

För att koka ner svåriheten handlar det om att de rika länderna inte vill ge tillräckligt med bistånd. Det är mycket få länder som ger 0,7% av BNP som FN anser vara minimun för att snabbt förändra situationen för främst världen barn ochn kvinnor.

Ett problem är att världens befolkning ökar, vilket innebär att antalet fattiga ökar. Milleniemålen är alltså bara ett steg i rätt riktning. Den riktiga radikala ideen handlar snarare om att radikalt ändra den maktbalans som finns i världen, och på sätt skapa en mer harmonisk värld. Det funkar inte i längden att drygt 20%av världens befolkning förbrukar 80% av resurserna.

Om vi ser världen som en enhet, finns det inga anledningar till varför en liten elit i väst skall dominera så starkt. Det är både ologiskt och tragiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar