söndag 17 maj 2009

Icke vålds principen



Bilden, Dalai Lamas, ledare för Tibet och i exil. Förespråkar icke våld även om den kinesiska inställningen är att mer eller mindre "utrota" den tibetanska kulturen. Har sagt att Kina kan få ha Tibet som en suverän provins med stort självstyre. Någonting som den kinesiska diktaturen logiskt har totalt avvisat.

" Ahimsa (sanskrit, "icke-våld", eg. "undvikande av våld") är en moralisk princip inom hinduism, buddhism och inte minst jainism som innebär att man inte bör skada eller döda andra levande varelser..Gandhi relaterade just ahimsa till idén om karma; han menade att den som brukar våld genererar dålig karma för sig själv. I mänskliga konfliktsituationer ansåg Gandhi att den moraliska vinnaren är den part som inte använder våld."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ahimsa

Det går alltså inte att handla fel, för att handla rätt. Detta är intressant och ett sorts Kantiansk maxim , då regeln är utan undantag. Alltså för Dalai Lama spelar det ingen roll om icke våld handlar om att inte uppmana till våld mot occkupationsmakten Kina, såsom det handlar om att i vardagliga situationer agera för att skada varelser så lite som möjligt.

För oss västerlänningar kan det nog vara en svåsmält ide med icke vålds principen. Någon skulle kunna på krogen uttropa " Men vadå, om ryssen kommer skall vi bara ge upp?" svaret är att det går inte att göra fel för att göra rätt. Sedan kan resultatet bli absurt, det medger jag! Åt andra sidan brukar jag jävlas med folk och ibland fråga om de verligen tror att Sverige skulle ha en chans mot Ryssland? Svaret brukar bli ett surmulet svar om att man skall göra invasionen så kostbar som möjligt. Ja, det är ju ett argument. Ett annat är att Sverige är 1/28 del av Ryssland så varför skulle de invadera oss? Det är lite jobbigare för den baltiska regionen. De länderna kanske ryker om ett par årtionden...

Så rent teoretskt är jag emot ett försvar. För jag anser att man inte skall skada varelser. Detta kommer ju inte hända, eftersom att icke våldsprincipen är enkel i teorin men skapar mycket stora effekter på samhället. De västerländska samhällena har faktiskt en ganska stor portion av våld inom sig- att ändra detta efter en filosofisk synvinkel är ungefär lika givande som att diskutera om våra hjärnor ligger i en näringslösning och att våra sinnen är skapade av utomjordingar. Vilket rent teoretiskt skulle kunna stämma.. men sannolikheten är oändligt liten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar