söndag 24 maj 2009

Crash course - relationsmodellen 1.

* Handlingar
* Tankar
* Känslor

Detta skapar din personlighet och är unik hos varje människa.

Dessa tre kopplas tiill relationsmodellen som du skapat till dinna föräldrar när du varit liten. Länken på förra inlägget tar upp tre grova sätt som relationsmodellen fungerar, antingen är du trygg, otrygg- undvikande eller otrygg- ambivalent. Du kan också vara en blandning.
Är du trygg har du antagligen inte så stora problem med relationer, eftesom att du så att säga i din tidiga barndomm lärt dig att knyta an till dina föräldrar och på så vis har en balans mellan tanke och känsla när du blir intresserad av någon. Till skillnad mot otrygg-undvikande och otrygg- ambivalent försöker du inte forsera eller distansera dig, eller göra både och i en blandning. Detta är de vanligaste sätten som skapar problem i relationstrappan , att människor antingen går för fort framm eller via relationsmodellen distanserar sig för att känslorna som kärleken rör upp är så jobbiga. Hur som helst, skapar relationsmodellen en massa saker som vi tror är "sanna", men som snarare är nerärvt från vår barndomm för att slippa ensamhet- eller risken att bli ensamma.
Genom att skapa balans mellan tanke , handling och känsla kommer vi inte att agera på autopilot utan snarare fundera och kanske handla och tänka annorlunda som innebär att det blir möjligt att gå vidare på relationstrappan.

En grund ide är att det för att gå upp för relationstrappan så kommer det skapas obehaglig känslor, som man så att säga måste klara av för att det skall kunna skapas någonting djupare. Ett bra arbete innebär hårt arbete för att använda en metafor från arbetslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar