fredag 29 maj 2009

Kommentar från Arbetaren


Jag sitter på Göteborgs stadsbibliotet, i exil från stressiga Stockholm. Jag är vemodig efter att ha läst artiken; ber om urstäkt för det jag kommer skriva! Jag tror helt enkelt inte att hegemonin alls är bruten, jag hoppas verkligen att jag har fel när jag tror att chansen för en antikapitalistisk partigrupp är mycket mycket liten! Arbetarinteativet i tex. Sverige kommer inte att få någon representation, eftersom att de flesta vänsterväljare röstar på Vp eller SAP. Att få Sverige till vänster handlar snarare om att få riksdagspartierna till vänster, än att skapa nya konstalationer. Eftersom de är extremt små och i pratiken inte gör någon skillnad- de lever ett par år och dör sedan ofta, eller splittras. Problemet med SAP är att partiet dragits åt höger. Det är att förneka verkligheten- att tro att vi kommer snabbt komma tillbaka till en radikaliserig som på 60 och 70 talet- vilket är en unik period i historien. Der krävs sannorligen en mycket långvarit kampanj från vänstern för att först och främst ens logiskt bli ett alternativ, sedan vinna röster! Just oenigheten bland de sekteristiska vänsteralternativen visar på att man inte kan ta upp kampen mot kapitalismens dolda ansikten, om man inte gemensamt kan sätta upp ett antal gemensamma ståndpunkter. Det är dock inte högern som är problemet, det är snarare en vilsen vänster som även i den nutida krisen inte vet hur man skall handla. Och har man inga bra svar på hur krisen skall hanteras, ja då slår vanligt folk dövörat till. Vi har sedan en farlig historisk situation där begreppet "socialism" efter Sovjet och Kina språkligt har fått en mycket negativ laddning. Man måste alltså arbeta med att ändra på den språkliga laddningen- för att ens få samtala. Det är alltid intressant med små grupper som skapar möjligheter till samtal, det ständiga problemet är att dessa grupper oftast inte får någon real politisk makt. Man kan sedan som syndikalist hoppas på en alternativ fackförening, detta ligger dock mycket långt borta i tiden, även om LO har gjort bort sig ganska mycket. Ibland får jag för mig att länder per definition får en mitten politik, eftersom att det är den minst gemensamma nämnaren mellan eliten och folket. Problemet med denna åsikt är naturligtvis att den radikala kampen blir en frasradikal kamp- där man egentligen inte tror att man kan göra skillnad. Man handlar för att störa systemet, inte förändra det. Den politiska kampen verkar evig, och vi får verkligen hoppas att någonting radikalt nytt sker- för i samtiden kommer ingenting att störa den kapitalistiska logiken. ( ledsen för svammel inlägg..) Mvh Johan Nyström www.radikalsocialdemokrati.nu www.sskbloggen.blogspot.com

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090527

onsdag 27 maj 2009

Förvänta dig intet.
Förväntningen
tar död på det mesta.

Värna om din dag.

Om kommande dagar
vet du intet.

Brita af Geijerstam
, Diktet till tröst- Prisma

Poesi

Små droppar av kärlek
strimmar ut ur hjärtan
små små droppar av
avund.
Minna och dina händer
omsluts.

Barnet ler mot modern
som skulle

för sitt barn.
Där jag sitter i tunnelbanan
snett mot dem, de vet det inte
men bandet mellan barn och moder
stärker min sanning
liv är
kärlek
döden frånvaron av
kärlek
Änglarna applåderar.
-----

Penna
fåtölja och en
anteckningsbok
är det minsta
jag kräver av livet.
Sorgen lyckan
ja de att vara människa
trycks ner bland raderna
kärlek
mat
sömn
arbete
skratt
gråt
suckar av glädje
oro
barn
leva och dö.
Att ge efter en
bättre värld.
Trygghet-liv
blommor
snö.

Om en längtan i mitt hjärta

Jag längtar efter politiken- demokratin som utvecklar sig och inte avvecklar sig.
Det känns motigt ibland, för det som politiken kan bygga upp, kan marknadskrafterna så snabbt dra ner. En sorlig tanke, men att tex. kommunalisera skolan vilket ledde till permanent ojämlikhet- är betydligt svårare att göra statlige igen. Samma sak med bostäder, om man säljer kommunala bostadsbolag så är de sålda.

Jag ser med fasa hur ett permanent genom liberaliserat land växer framm. DU på högerkanten kan verkligen jubla, för inkomstklyftorna har aldrig varit så stora, segregationen mellan människor aldrig så stora- trycket på de arbetslösa och sjuka aldrig så hårt.

Man får helt enkelt inte bli sjuk. Även om jag ibland funderar på hur det skall gå egentligen, är jag livrädd för att någonting skall hindra mig från arbetet eller studierna. Som samhället ser ut idag, kan du gära inte vara sjuk en dag. Ett omänskligt tempo där konsumismens tempel växer starkt. Sekten konsumera-mera växer.

Politiken- det instrument för att hålla ihop samhället som håller på att gå isär, totalt! Det är inte så att samhället är ett idag, vi lever i öar där rika och fattiga har helt olika villkor.

Att göra revolution är dock ingen hit, eftersom att det är lättare att riva ner än att bygga upp. Man måste helt enkelt gå steg för steg, för att kunna bygga ett mera tryggt samhälle. Trygga samhällen skapar stabilitet och motståndskraft. Trygga människor vågar satsa.

tisdag 26 maj 2009


Sitter och har druckit ett par öl hos min kära vän matematiken. Jazzen gungar, han fotar himmeln medan jag rakar huvudet med sunkiga engångsrakhyvlar. Jag borde köpa dyrare gillete grejer. Vi pratar om kvinnor och om prestide, skolan och livet. Vi har en del att säga varandra, och det är alltid skönt att kunna prata.
Dialog, monolog, och tystnad är viktigt. Vi måste kunna verkligen kunna prata med varandra samtidigt som vi måste kunna vara själva.

Jag pratar om kärleken, han om problemen han har. Vi inser att livet är ganska svårt för oss båda, vi vill så mycket men vi vet inte riktigt vad.

Öl och god mat, med en god kamrat. Vad mer kan man önska, kanske en kvinna som älskar en för den man är?

Någon gång händer det väl..

Poesi

Jag skakar
Så vacker de
bitterljuva kärlen är,
vi rusar framåt mot
okända mål.
För en stund sedan satt jag
efter ett blodprov på Huddinge sjukhus
meditationsrumm
Dag Hammarsköljd skrev om de inre lugnet
Ja, tänk kamrater, om det vore så enkelt
att ett inre lugn bodde i min själ
aldrig ett inre lugn- alltid en inre
kraft som suger
vrider om det inre.
Jag har för mycket liv
inom mig.
För mycket fel och
rätt,
ett hopkok av allting huller om buller.
Bruno K. Öiers dikter håller mig
varm.
( och drömmen om henne ibland)
för nu är jag som en isbit
som inte smälter
tuar att jag inte vill sänka allt
med sprit.
Håll om mig älskade X
Jag skakar av
isbitens kyla.
Den inre kompassen som
slutat att fungera.
Jag läser- därför finns jag.
Som att det inre frysrummer
skulle smälta av böckerna ?
Så vacker är den bitterljuva kärleken
Var är sanningen?
Kan du månne visa upp dig i din prakt
och förkunna lidandets slut?

måndag 25 maj 2009

Nordkorea- världens enda nekrokrati

Och vad innebär det svåra ordet nekrokrati månne? JO det handlar om att den store ledaren som dog, och vars barn nu leder landet, är ledaren även i graven. Den döde diktatorn är alltså den som fortfarande har den formella makten, vilket är ganska lustigt.. eller kanske skräckinjagande... en anledning varför man reagerar att dårarna har kärnvapen!

Världen är lite läskig.. sóm vanligt

( nu titta ut genóm den fantastiska tunnelbanan... )

Att sänka skatter...

Läste precis via TT när jag sitter på busssen att M vill sänka skatten för medel och låginkomsttagare. Jag själv anser att om man skall sänka skatten så skall man göra det för låginkomstgarna, men isåfall för de som har det riktigt tight. Höga skatter innebär en högre standard på välfärden. Att säga nej till pengar som kan investeras i skola, vård och omsorg är inte så smart i den rådande ekonomiska situationen för kommuner och landsting.

Man bör stimulera den offentliga tillväxten istället för att hela tiden öka privatkonsumtionen. Detta är inte att investera sig ur krisen, utan att skapa ett samhälle med ökade klyftor. För vi kan räkna med att de minskad skatterna skall tas någonstans, och det skulle inte fövåna mig om det blir sämre kvalitee i välfärden, eller och mera privatfinansiering.

Att sänka skatten av endast ideologiska skäl, när detta innebär en kraftig försämring av statens möjligheter att investera sig ur krisen. Är minst sagt korkat.

Man lekte sossar för att vinna valet, nu visar M sitt rätta ansikte. Genom att öka på skattesänkningarna. Som kommer vara svåra att ta tillbaka.

Välbehövlig paus..



Jag behöver en break på ett par dagar. Återkommer senare i veckan...


Må gott tills dess/

Johan Nyström

söndag 24 maj 2009

Poesi- orkan

Orkan

Jag lyssnar tills min hjärna är proppad
göra tvärtom...
jag som inte ens orkar ringa
borde inte ringa, eller borde jag?
borde åka till Gotland och se på raukar
borde åka långt borta till ett annat liv
borde göra tvärtom, stämpla livet där jag är nu
där jag är

Nu.

huvudet fylls av måsten att jag helt vill lägga
mig och
sova
andas ett andetag i taget.
lösningen.
andas ett andetag i taget.

min poetsjäl
växte ur min kropp
när du ruskade om min själ
du var helt plötsligt mer än
förrut.
du vackra själ
du skapar en orkan
smärta som jag blockerar genom att
känna mindre
men sedan kommer dina ögon
och jag dör
dör

om jag bara kunde beskriva som poetsjärnorna
de som sitter och röker en cigarr på månens kant
om jag kunde går ur min själ och sluta att vara mänsklig
vara ett med allting.

Kents gittarer slår upp grus i hjärtrakten.
Du gör mig galen
DU gör mig salig.

Jag är rädd för kärleken-
lever för kärleken.
Till de stackars trasiga, blodiga människorna.

Frågan är inte intressant
Det är svaret.
Det är
DU.

Min kärlek är som en vit duva som jag måst fånga
disciplinera.
Applådera
ja, applådera
säg ingenting
säg ingenting
Låt mig få leva
i
en
illusion.
Om din själ.

6 verktyg för förändring- "Tvärt om" metoden


( egen sammanfattning av bokens verktyg.

" Att förändra vårat liv handlar om att ändra på våra handlingar"

( Det finns här en diskussion mellan de som fokuserar på bearbetning av barndommen klassisk terapi och de som är handlingsorienterade.)

*Vanans makt är så stor att våra handlingar, känslor och tankar frikopplats och definerar vilka vi är!
*Beteendet kommer fortskrida som förrut även om vi går i psykodynamisk terapi.
( vet inte om jag håller med..)
* Istället med kognitiv terapi påverka direkt beteenden som inte "fungerar".

* 6 Verktyg från kognitiv terapi.
- Betrakta smärtan ( tanke+känsla) på ett nytt sätt--> koppla till relationer. Behöver inte vara dåligt utan kan vara ett sätt att komma närmare någon. Priset för att komma närmare någon, kan skapa besvärliga känslor.
- Om man kan acceptera en viss grad av smära/obehagliga känslor- kan detta innebära att man inte drar undan sig eller forcerar.

1. Tvärtom metoden- de övriga 5 är till för att stödja förändring.
Göra tvärtom även om det känns jobbigt, bryta loss tankar och känner! ( jo tack.. )

Första steget. Analysera en situation. Hur ser det ut i relationstrappan.
1. Vilken är din problematiska sitiuation? ---> relationstrappan.
2. Vad tänker du?
3. Känner i situationen?
4. Gör i situationen?
5. Korsiktliga vinsten?--- undvika "besvärliga" känslor..
6. Långsiktiga vinster?----

Andra steget.
Titta närmare på 4e frågan.
Du skall göra tvärtom. ( jo.. tack.. igen..)
Gamla beteenden ---> nya beteenden.
= Bryta mot relationsmodellen. Känslor och tankar kommer inte förändras, efersom att relationsmodellen tror att du utsätter mot faran. JU mer utsatt, kortisktlig vinst liten, långsiktig vinst= ökad chans till närmare relationer." Plantera ett frö.."

" Du är fri att göra annorlunda...fröet du planterade kommer betala tillbaka när du i en situation inser att du kan göra saken annorlunda. DU är inte fast i beteenden "

2. Bilfärden
Tvärtom metoden kan innebära stora påfrestningar och då kan "bilfärden" vara ett verktyg. Man kör bilen innan dejten och en massa skyltar kommer framm. Först kan det säga " personen och jag passar inte ihop" efter tre gånger man har dejtat. Personen fortsättet att åka bilen och det blir värre och värre. Skyltarna som kommer emot personen uppmanar till att återgå i gamla beteenden. Men föraren fortsätter att köra... noterar att det står en massa saker på skyltarna men kör ändå. När personen sedan kommer iväg på den fjärde dejten trots alla tankar om att avbryta, så är det inte så farligt. Kritiska tankar kanske finns kvar, men personen gör det bästa av siuationen och det visar sig att den fjärde dejten blev bra.
Skyltarna kommer bombardera dig med tankar och känslor. Inte förneka utan notera, relationsmodellen kommmer hela tiden arbeta för att DU skall återgå i gamla beteenden istället för att göra tvärtom.

Förädiska skyltar.1. Det HÄR funkar inte skylten. Avbryt, stoppa, finito! Ingenting i denna boken funkar...men vänte lite, kanske det visst gör det?
relationsmodellen kommer upp för att du är på rätt väg.
2. Jag KÄNNER ingenting för partnern Skylten. Skylten visar sig på grund av att du blockerar känslor för att det gör så ont-- det kan snarare vara så att du har mycket starka känslor. Korsiktlig vinst, långsiktig förlust. Utsätta sig för närhet.
3.Hitta DEN rätta partern skylten- ett sätt att få kontroll och skydda sig mot smärta. Man tänker att, ja, det här med relationsmodellen kanske stämmer; men inte på just denna personen.. den som är rätt har specifika egenskaper, lyfta en mot tryggheten. Visst jobb, vissa intressen, ser ut på ett visst sätt = det går inte att ta sig högre i trappan utan obehagliga känslor, ingen kan hoppa några steg. Kanske personen som står sig rakt framför oss är den rätta?
TEST: Kan du tänka dig att bli vän med denna personen, Ja= rätt riktning.. sedan realistisk bedömning.
4. Göra slut för att vara snäll skylten
Moraliskt högstående att dra sig ur relationen eftersom att man inte är säker på att man vill leva hela livet med personen. Ett sätt att skapa avstånd. Inte fel att prova, relationen kan ta slut, men om man inte ens provar så händer inget.
Om man skulle vara säker på framtiden skulle inte relationer skapas...

Tredje vertkyget. Willingess

För att hålla bilen på vägen..
smärta- närhet leder dubbla känslor. priset för att skapa relationen.
Måste vara villig att göra tvärtom, vilket leder till smärta.

Willingness- Att vi fokuserar på smärtan alltså att vi noterar på någonting annat i vanliga situationer.
Att vi accepterar smärtan för att nå målet, alltså willingness.
--------------------------

Tankar

Ofta automatiska tankar, bra och dåliga. Mentalt bakgrundsbrus. Tolkar det som händer. Ej logiska, kan vara helt olika hos människor.
Den inre sportkommentatorn. - kretsar kríng ett visst tema. Bedömmer och kommenterar. Relationsmodellen som en sorts regelbok. + och -
Olika självbilder-tankar.

Tankar biter sig fast, de härjar och man tror att de hänger samman med situtionen istället för att inse att situationen skulle kunna vara annorlunda om de automatiska tankarna varit annorlunda. Inte lätt! Om man aktivt inte säger till sig själv att inte tänka tankar så tänker vi flera gånger :)
2 sätt att bryta. ett- bilfärden. två-

Fjärde verktyget- lär känna dinna automatiska tankar
4 steg.

1. Lär känna tanken
2. Ifrågasätta sanninsghalten i tanken
3. Undersök känslan?
4. Tänka annorlunda- väcka andra känslor!

Crash course - relationsmodellen 1.

* Handlingar
* Tankar
* Känslor

Detta skapar din personlighet och är unik hos varje människa.

Dessa tre kopplas tiill relationsmodellen som du skapat till dinna föräldrar när du varit liten. Länken på förra inlägget tar upp tre grova sätt som relationsmodellen fungerar, antingen är du trygg, otrygg- undvikande eller otrygg- ambivalent. Du kan också vara en blandning.
Är du trygg har du antagligen inte så stora problem med relationer, eftesom att du så att säga i din tidiga barndomm lärt dig att knyta an till dina föräldrar och på så vis har en balans mellan tanke och känsla när du blir intresserad av någon. Till skillnad mot otrygg-undvikande och otrygg- ambivalent försöker du inte forsera eller distansera dig, eller göra både och i en blandning. Detta är de vanligaste sätten som skapar problem i relationstrappan , att människor antingen går för fort framm eller via relationsmodellen distanserar sig för att känslorna som kärleken rör upp är så jobbiga. Hur som helst, skapar relationsmodellen en massa saker som vi tror är "sanna", men som snarare är nerärvt från vår barndomm för att slippa ensamhet- eller risken att bli ensamma.
Genom att skapa balans mellan tanke , handling och känsla kommer vi inte att agera på autopilot utan snarare fundera och kanske handla och tänka annorlunda som innebär att det blir möjligt att gå vidare på relationstrappan.

En grund ide är att det för att gå upp för relationstrappan så kommer det skapas obehaglig känslor, som man så att säga måste klara av för att det skall kunna skapas någonting djupare. Ett bra arbete innebär hårt arbete för att använda en metafor från arbetslivet.

lördag 23 maj 2009

Testa din relationsmodell

Intressant artikel här, för dig som funderar på att köpa bokenn eller låna. Kan rekommendera hörboken....

/ still on the terapisoffa..
UPPDATERING efter 1 timme.. nu har jag hört att relationsmodellen sedan barnsben påverkar en direkt i vuxen ålder. Ge mig lösningen, snabbt, den här boken är för seriös ;)

Kan faktiskt rekommendera boken. Jag håller på att somna ett par gånger för hans röst är sövande men annars är det intressant...

/ Kvar på terapisoffan..

Jag på terapisoffan hi hi


Jag sitter och lyssnar på Hemligheten (www.elib.se) av Dan Josefsson en super-coach- master mind, bok som handlar om hur vi som har svårt med relationer skall komma någonvart. Och det är jag inte ensam om att ha problem med.

Så nu har jag 5 timmars e-bok framför mig.

Mvh

Patienten i soffan (faktiskt bokstavligt.. )


My homeboy Freud. I like!

läs och FÖRFASA ;)

" Här är några exempel på sådana beteenden tagna ur boken:

Bara träffa nya partners, ha sex med dem och sedan avbryta relationen.

Spela ointresserad.

Försöka kontrollera partners varje steg så till den grad att han /hon inte står ut med ofriheten.

Begränsa sig till korta relationer, och avbryta dem då samvaron börjar kännas tråkig.

Gå in i relationer då man är på resa utomlands, men inte när man är hemma.

Vara älskare/älskarinna åt upptagna partner.

Bli så klängig att du skrämmer bort den du träffat.

Bli så distanserad att din partner tröttnar på att aldrig få lära känna dig på riktigt.

Ständigt grubbla på om den man är tillsammans med är den rätta.

Fortsätta söka efter nya kontakter via nätet trots att man redan inlett en relation.

Drömma om att "den rätta" ska dyka upp och avfärda alla som faktiskt dyker upp.

Ställa orimliga krav på partnern och bryta förhållandet när hon/han inte kan lever upp till dem.

" Läs här.

fan man är mänsklig.

Last.fm min "räddning".. och lite poesi ;)


Hej, jag är melankolisk av *PIP* skäl; vilket inte är ett vanligt humör för mig, gud vad konstnärligt deppig jag känner mig. Ha ha. Lyssnar på depp rock inkopplad i min stereo via den suveräna sajten lastfm.se och har till och med betalat den gigantiska summan av 30 kr för att få lyssna obegränast på en jäkla massa musik jag gilllar i 30 dagar via att man skriver in artisten och sedan hittar sidan musik som liknar den man skrivit in. Vilken investering...musik och diktsamlingar. Kan det bli bättre? Har en diktsamling som skall tas fram vid tröst, skall citera en poet senare. Du kommer tappa balansen.

Jag borde egentligen inte skriva, för jag vill inte vara den "konstiga" typen.
Men jag är inte så konstig, ganske enkel människa- hur enkla människor nu är? Och här är det tänkt att du skall tänka " hmm.. nej människor är ju en lustig blandning av rationalitet och känsla" alltså ett djuriskt beteende och ett strikt logiskt. När det gäller kärlek är det inte ovanligt att vi antingen fokuserar på känsla eller rationalitet. Jag går på känsla. För mig kan personen teoretiskt vara hur jävla "crazy" som helst; jag fastnar för kvinnliga själar som jag blir förälskade i och sedan är jag fast.

Satt på tunnelbanan på väg hem från kampajande och skrev in på mobilen " utan kärlek till människan+ begär"

Så here it comes. ( Narcisist som jag verkar vara. Observera dock att jag verkar vara medveten om det.)

X=2=5
Utan kärlek till människan
vore jag
död imorgon
utan begär till det motsatta könet
vore jag levande död.

slå undan benen på mig
slå undan benen på mig tills
jag inte kan resa mig.

det slutade att regna
och det var ju typiskt
lukten av kärlek försvann
fort. En känsla. En tanke.

Skeptisk till kärlek, kanske-blivande-förhoppningsvis- honey? Jo, det kan man förstå.
Jag är ju lika känslomässig när jag träffar folk som en skadat Vietnmansoldat.

Utan kärlek till människan vore
jag
död imorn.
...

------------

fy fan jag orkar inte. Har inte rätta känslan.

X. du tar all min energi.
Och nu har jag satt mig i hörnet med struten på huvudet. jag skall vara glad och inte melankolisk- men att säga till en hur man skall känna, är ju VÄLDIGT LÄTT!

jag har ont...
-------------

fredag 22 maj 2009

Karin Boye


"Till en sfinx

...Ditt tal är bräddat med ironi.
Du söker skyla
med låtsad kyla
den livets värme som bor däri.
Men rösten bävar
i sällsam vekhet.
En rodnar svävar
bakom kindens blekhet.
Ett eldhav brinner
i henlighet
där ingen vet,
dit ingen hinner
Du är för spröd och känslig vek
för alla missljud som skära:
du måste pansar bära
i livets hårdhänta lek.
Du liknar snäckar i kylig damm,
som alldrig kryper ur skalet fram,
så oupnåelig
så oförståelig
att ingen kommer dig nära"
sida 16
Karin Boyes dikter , Bonniers förlag 1962

Barnadödligheten minskar- men för sakta!


Det finns någonting som heter Milleniemålen, som handlar om att ganska radikalt minska fattigdommen i världen. En artikel från SR skriver att barnadödligheten minskar, men att det fortfarande dör cirka 9 miljoner barn varje år, helt i onödan!

Det stora problemet med Milleniemålen, är att går för långsamt. Här kan du läsa mera om målen.

För att koka ner svåriheten handlar det om att de rika länderna inte vill ge tillräckligt med bistånd. Det är mycket få länder som ger 0,7% av BNP som FN anser vara minimun för att snabbt förändra situationen för främst världen barn ochn kvinnor.

Ett problem är att världens befolkning ökar, vilket innebär att antalet fattiga ökar. Milleniemålen är alltså bara ett steg i rätt riktning. Den riktiga radikala ideen handlar snarare om att radikalt ändra den maktbalans som finns i världen, och på sätt skapa en mer harmonisk värld. Det funkar inte i längden att drygt 20%av världens befolkning förbrukar 80% av resurserna.

Om vi ser världen som en enhet, finns det inga anledningar till varför en liten elit i väst skall dominera så starkt. Det är både ologiskt och tragiskt.

torsdag 21 maj 2009

Poesi



Röd/svart kärlek
Sådär - dra upp allting ifrån gatan
sug på smärtan av att inte veta.
du som tror att kärleken är enkelt.
Majakovskij som i vredesmod sköt sig i hjärtat
vilken fegis, dock en av de största ryska poeterna.
om du hade en whisky skulle du ta dig en jävel
lugna ner det inre
och känna spriten blandas med ångesten.
hur kommer det sig att kärlek är svart
när de borde vara röd?
drar upp allting från gatan och hennes
ögon
får mig ur balans.
han tittar oroligt på mig
som att jag inte känner medlidandet med en bitter eftersmak
den stackars saten, jävla amatör täänker han om mig.

och javisst, amatör är jag.
lägger stenar på varandra och ser hur
högt jag kan bygga dem.

iband bygger jag stenar för högt och allting rasar
rasar.
ibland bygger jag stenar för högt och det rasar.

Jag rasar ihop och bygger upp mig själv
rasar ihop och bygger.

Musiken bländar mig. Sigur ros knäcker cementet i hjärtat
som börjar pumpa.

Kärleken kommer pulserande i ådrorna, jag ler.
Ler.

Visst är det undebart att vara förälskad.
Att tro att den andre skall täcka världen med ett skimmer
av fullkomlighet.
Jag sluter ögonen och lyssnar på en låt som får ångesten
att smälta.

Att smälta för kärleken - eller stelna likt en isbit?

Demonerna kommer tillbaka, de häcklar mig. Jag sätter på hörlurarna
oåterkomlig. Basgången mosar mitt avstånd.
" Its fucked up..fucked up"

Om jag inte vore så trött skulle jag sätta mig i lotusstälning och meditera
över henne. Försöka att se henne från olika vinklar.

Denna svarta text, oljan drippar ner på pappret. Sittandes i ett av världens rikaste
länder och
klagar.
Jag är inte klok.
Att smälta för kärleken eller stelna likt en isbit

Skrattar åt mig själv- har du inte lärt dig någonting.
Varför springer du i högt gräs när det finns en sandad väg?

Tankarna spretar, jag har fortfarande inte kommit långt på
upplysningens väg.
ingenstans alls.
röd
svart
kärlek
blanda det i en drink och servera till mig
iskall.
säg sedan att du finns på riktigt. Att du inte är ett spöke bland
andra
spöken.

Spridda tankar



Jag har vänt om på min lägenhet. Min kära granne ville bli av med en loftsäng så nu har jag mera plats i min lilla etta än vad jag behöver. Det ser riktigt bra ut. Det var skönt att vända upp och ner på allt, speciellt med tanke på att min kropp och hjärna varit på en mental marathon. Lugnet sprider sig, och jag tänker att det löser sig. Det gör det alltid.

Rakade mitt huvud med en ny rakhyvel och det var skönt. Läser Madame Bovary som jag skall skriva om mera när jag läst klart den. Mycket bra bok, som har en rad psykologiska grejer att reda ut :)

Är egentligen på dikthumör, men jag tror jag skippar det. Läsarna anser väl att jag flppat ur för mycket.. då får man hålla tillbaka.

Jag kommer ändå drömma söta drömmar om X.

Lite jobbig är jag allt, men det är inget nytt med det. Tänker på att det lätt skulle kunna finnas 50 000 lägenheter som jag har i Sthlm. Mycket tur har man ibland. I min lilla etta kan jag stänga in mig och rensa själen.

Att ha starka känslor är jobbigt, samtidigt upplyftande. Att leva är att inte censurera sig själv, och det har jag börjat sluta med. Visa känslor är inte riktigt ok i detta landet.

Men jag gör det ialla fall.

Tänker på henne. Fragment av dikter skapas i hjärnan.

Godkväll alla nattugglor och godmorgon ni andra. Hoppats kaffet smakat bra och att dagen varit bra.

Over and out

onsdag 20 maj 2009

Journalistiken och samhällsrollen?


( Vänner, med tanke på förra inlägget.. jag mår bra.
Om jag inte får skriva av mig fastnar det länge, att skriva är alltså ett sätt att bearbeta saker. Jag bearbetar främst genom poesi. Jag skriver alltså inte poesi för att det är roligt utan för att jag måste. Vilket inte är en helt ovanlig tes bland människor med författar ådror. Tyvärr har jag misslyckats med manus, men det kanske kommer så småningom. Det finns ju en i klubben som skall snart ge ut en bok, coolt! :)
----------------------------


"Frisk" och "sjuk" i samhället och media
Jag tänkte i detta inlägg knyta an till ett annat inlägg som jag skrivit för ett par dagar sedan. Ett inlägg som handlade om Anna Odells "konst". Jag blev glad när jag imorse startade datorn och läst SR nyheter. Vilket inte händer så ofta..

Först vill jag be er att läsa denna artikel från SR. Den handlar om att man från KarolinskaVil gjort en kvantitativ studie bland människor med mycket svår psykisk sjukdomm. Sjukdommen är såpass svår att många av patienterna orkar inte leva, självmordstalen är mycket höga om vi jänför med "vanliga" människor.

"Schizofrena är inte mer benägna att begå våldsbrott än vem som helst"

Detta förbryllar även mig.!Man tror att de som har grov verklighetsproblem skulle vara mera våldsbenägna´; speciellt om man hänger med i media. Slutsatsen är snarare att så länge patienten inte missbrukar alkohol eller knark, är skillnaden med kontrollgruppen liten. Det finns en skillnad, men den är inte så stor som man skulle kunna tro.

Media- drevet efter pengar!

De flesta kanske inte tänker på media, men när det gäller psykisk ohälsa spelar det roll hur saker och ting framställs. Media är tyvärr sensationslysten. Även om poängen för journalister är sammhällsintresset, så är det som vi vet inte ovanligt med artiklar och bilder som handlar om sex och våld. Eftersom att detta säljer.
Galna människor som gör galna saker ökar upplagan, och det är så att upplagan är för kvällstidningarna helt A och O. Poängen är inte att göra de bästa nyheterna- poängen är att casha in till aktieägarna... vilket kan vara en motsättning för god journalistik.
nu är det så att om vi hör en massa saker hela tiden så påverkas vi. Media skapar sanningar oavsett om de faktiskt är sanna eller inte. Det här är ett problem, för med en sensationsdriver journalistik så tappas lite granna av syftet. Att skapa djupare diskusioner i samhället och kritisera makten.

Sanningar är ibland inte enkla, och detta kan vi lära oss av nyheten från KI.
Jag önskar ofta att journalistiken skulle bli mera problematiserande, istället för att skapa enkla sanningar.

tisdag 19 maj 2009

Kärlekspoesi



Jag sätter på SR rock och försöker att forma min sorg över ovetenskapen. Det svåra är enkelt, det enkla är det svåra. Mänskliga relationer är inte enkelt. Det är kanske det svåraste som finns.


Ögon
Om hennes ögon inte vore så vacka, kanske det skulle gå över?
stormen i mitt inre som slipar ner mitt psyke, rör om mina
överbelastade hjärna till max. Som att jag skulle behöva
det här
nu?
Nej, skratta inte X, du underbara som snart kommer sätta "kaffet i strupen"
Min vän tyckte att jag skulle ge dig blommor och choklad. Men jag vill ge dig mer.

Ofriheten som stänger boxen runt mitt hjärta och sakta krossar
det som finns kvar, i askan av alltings förgänlighet.
Fötterna som var så stabila,
så kommer denna
vackra själ och fullständigt bländar mig.
Du vet vad jag menar, man flyger tio meter bakåt och
känner luftgångarna stängas.
Mitt inre smälter och stelnar. En konstig blandning av lycka och ångest.

Det är meninsgslöst att ge förklaringar till kärlek.
Kärlek är att vandra i naturen, efter ett duggande regn och känna dofterna av
träden, gräset. Kärlek är en fiol som spränger den inre hinnan.
Kärlek är det begrepp som vetenskapsmän helst skulle viilja förstå- det
gudomliga och galna.

Kärleken är galenskap. Galenskap att jag rubbas, stöts och blöts i en vind av
underbar mix.

Sätter på Peter Lemarc, en röst och gitarr!
" Jag kan inte viska.. om du inte hör mig nu...viska i ditt öra... "

Ta mig till en annan planet, överös mig med tankar som får mig att gå på knäna. Rör mig vid när demonerna tar över. Rör vid mig när världen är död.
Kritisera mig, låt mig få dela din visdom!

Bli min filosof- så jag slipper slå i böcker.
Bli min röda ros, så jag slipper köpa en till nästa 1 Maj.
" Om du känt smärtan, då vet du att du levt"
Lemarc

Stigen är krokig, jag vandrar i ena sekunden åt rätt håll- sedan nästa sekund åt helt fel.

Blända mig - få mig att tappa andan.
Vackra själ, du håller demonerna borta.

Om inte hennnes ögon vore så vackra, kanske det skulle gå över? Stormen i mitt inre som slipar ner mitt psyke, rör om mina
överbelastade hjärna till max

Vackra själ, orden jag skrev till dig är sanna.
Jag skriver inte saker jag inte står för.

Amors pilar har träffat mig.
Jag är en slav för kärleken.

-------------------------------

Ulf Lundell värmer mig, med en balad innan jag går till sängs.
Jag är inte rädd för kärleken- rädd för att visa den.

" Det här regnet gör mig tung och sorgsen ikväll... den här rastlösheten har bara blivit värre"

söndag 17 maj 2009

Icke vålds principen



Bilden, Dalai Lamas, ledare för Tibet och i exil. Förespråkar icke våld även om den kinesiska inställningen är att mer eller mindre "utrota" den tibetanska kulturen. Har sagt att Kina kan få ha Tibet som en suverän provins med stort självstyre. Någonting som den kinesiska diktaturen logiskt har totalt avvisat.

" Ahimsa (sanskrit, "icke-våld", eg. "undvikande av våld") är en moralisk princip inom hinduism, buddhism och inte minst jainism som innebär att man inte bör skada eller döda andra levande varelser..Gandhi relaterade just ahimsa till idén om karma; han menade att den som brukar våld genererar dålig karma för sig själv. I mänskliga konfliktsituationer ansåg Gandhi att den moraliska vinnaren är den part som inte använder våld."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ahimsa

Det går alltså inte att handla fel, för att handla rätt. Detta är intressant och ett sorts Kantiansk maxim , då regeln är utan undantag. Alltså för Dalai Lama spelar det ingen roll om icke våld handlar om att inte uppmana till våld mot occkupationsmakten Kina, såsom det handlar om att i vardagliga situationer agera för att skada varelser så lite som möjligt.

För oss västerlänningar kan det nog vara en svåsmält ide med icke vålds principen. Någon skulle kunna på krogen uttropa " Men vadå, om ryssen kommer skall vi bara ge upp?" svaret är att det går inte att göra fel för att göra rätt. Sedan kan resultatet bli absurt, det medger jag! Åt andra sidan brukar jag jävlas med folk och ibland fråga om de verligen tror att Sverige skulle ha en chans mot Ryssland? Svaret brukar bli ett surmulet svar om att man skall göra invasionen så kostbar som möjligt. Ja, det är ju ett argument. Ett annat är att Sverige är 1/28 del av Ryssland så varför skulle de invadera oss? Det är lite jobbigare för den baltiska regionen. De länderna kanske ryker om ett par årtionden...

Så rent teoretskt är jag emot ett försvar. För jag anser att man inte skall skada varelser. Detta kommer ju inte hända, eftersom att icke våldsprincipen är enkel i teorin men skapar mycket stora effekter på samhället. De västerländska samhällena har faktiskt en ganska stor portion av våld inom sig- att ändra detta efter en filosofisk synvinkel är ungefär lika givande som att diskutera om våra hjärnor ligger i en näringslösning och att våra sinnen är skapade av utomjordingar. Vilket rent teoretiskt skulle kunna stämma.. men sannolikheten är oändligt liten!

lördag 16 maj 2009

Kärleken- det radikala svaret!


Jag läser en ganska konstig bok, det handlar om filosofi ur Astrid Lindgrens synvinkel, alltså ur hennes böcker karaktärer. Man kan säga att det intressantaste är kapitlet om kärlek. Bokens författare menar att detta begrepp är det som behövs för att uppskatta världen. Kärleken till världen, och varelserna inom den är det enda som behövs. Alla andra saker är sekundära.

" Om jag har en profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen , och om jag har all tro så att jag flytta berg , men saknar kärlek, är jag ingenting"
Paulus

" ... Detta är kärlekens gärningar. Att vara till är att älska. Och att bli älskad är att vara till..."

Sida 118 i boken " Världens bästa påhitt - nya filosofiska vandringar i Astid Lindgrens värld"

Kärlek är det som driver mänskligheten framåt, i kampen mellan godhet och ondska.

Världen är galen, men samtidig i all ondska finns kärleken i alla dess former. Och genom de olika formerna så skapas meningar i meningslösheten. Utan kärlek kan man inte leva som människa, eftersom att alla teoretiska utgångspunkter grundar sig på något sätt i en känsla. Förnuft och känsla i en blandning.

Kärlek är också ångest, eftersom att vi hela tiden söker efter kärleken.

Kärleken är söt och ond. Den kan få människor galna, uforiska och helt känslomässigt döda. Kärleken knäcker oss och lyfter oss.

Kärleken kan inte ägas, bara ges. Vi kan alltså bara ge den i en mängd doser, och hoppas att det blir på något sätt återgäldat.

Kärleken är i sin grund osjälsvisk- vi vill människor och andra varelser väl, inte för att vi skall må bra utan för att vi måste. Att vara människa är fundamenlt att leva med kärleken inom sig som sprider sig utåt. Så enkelt är det, egentligen!

Färgklick i betongen!

Jag gick förbi Masmo efter att ha pluggat i skolan. Och vad fint med en vägg av färgad plast se här; jag tänkte direkt att det var en bra ide, för de som går förbi och de boende blir nog glada. Sedan gick jag in på ETC och märkte att det var en olaglig sak, och då blr man lite ledsen- eftersom att antagligen någon byråkrat kommer riva alltihopa. Och eftersom att det inte gör någonting att de finns- varför inte låta det vara kvar?

Bra intiativ!

Jag blir glad när jag tänker på Masmo. Förut var det snarare, Hej östtyskland..

fredag 15 maj 2009

Anna Odells kritiserade konst ( fejkad psykos...)



"Jag har känt vinden från galenskapens vingar"
-Baudelaire

Jag har likt många andra med en historik av kontakter med psykiatri åt ena sidan ogillat den diskussion som Anna Odells fejkade psykos innebar, åt andra sidan förstått varför den uppkommit! Om jag hade en kronisk psykiatrisk sjukdomm, skulle jag inte skriva detta, för man stämplas alltid av människor omkring en när man går ut med sina demoner. Men eftersom att jag är mer eller mindre "frisk" anser jag att jag faktiskt kan skriva detta och kanske ge ett par insikter eller ialla fall sätta igång ett par tankar.

För det första, själva poängen med konstverket verkar ha varit att få framm ett samtal kring hur psykiatrin i Sverige fungerar alternativt inte fungerar. Resultatet var ganska väntat, att fejka en psykos som är ett mycket allvarligt tillstånd av mer eller mindre kraftig störd verklighetsuppfattning; skulle såklart skapa debatt.

För det andra, debatten i media handlade snabbt om det var rätt eller fel? Själv är jag ganska ointresserad av den debatten, man kan dock säga att som man bäddar får man ligga. Alltså, för att vara lite hård, om man gör fysiskt motstånd mot anställda i psykiatrin anser jag personligen att personalen skall ha stora rättigheter att bälteslägga personen- alltså spänna fast personen och ge lugnande medíciner.

För det tredje, och det här är det centrala. Vad krävs för att en människa som lider av en psykiatrisk störning skall bli av med sinna rättigheter?

Svaret: Om personen skadar sig själv eller omgivningen.

Att psykiatrin kanske mång gånger har problem, är inga stora nyheter. Vi som har haft eller har någon typ av psykologisk "störning" är ofta väl medvetna om att vissa personer inom psykiatrin och psykologin inte hör hemma där - de pluggade "fel"! Det är inget nytt med övervåld, eller för den delen fokus på medicin istället för en kombination av medicin och terapeftiskt arbete. Tyvärr ligger det i sakens natur, att vi som har själsliga problem har en annan situation än den som bryter benet.

Avrundning
Som avslutning vill jag ge en liten aptitretare, vad som är friskt och sjukt har genom tiderna inte varit samma sak! Tex. homosexualitet var långt in på 1900 talet klassat som sjukt. Den franska filsofofen Michael Foucualt har också studerat hur psykiatrin lagt under sig större och större områden. Ibland så är folk bevisligen sjuka, om de ser Jesus, eller demoner. Men andra gånger kanske det räcker med att personen sakta skapar en trygg tillvaro - där balansen mellan aktiviteter ökar.

Det gäller vilket är logiskt, att inte se alla sympton som en sjukdomm, men inte heller negligera annorlunda beteende och tankemönster. Dessutom är det inte ovanligt att personer med kroniska sjukdommar efter ett tag går tillbaka till en tidigare nivå av lycka, och anser sig själva inte så sjuka. Den sk. habitueringseffekten är mycket stark, alltså att stora variatoner i lyckograden går tillbaka till en jämn och stabil nivå som personen haft länge.

måndag 11 maj 2009

Från Alliansfrittsverige.nu

Skrev en galet lång kommentar på www.alliansfrittsverige.nu, som jag gillar och bara måste posta här!

"Med lite för mycket kaffe i kroppen, skrattar jag ett galet skratt och scannar igenom texten en gång till!

"...På snart 10 år fram till valet 2006 lät han sitt förflutna rinna av honom, och lämnade enbart efter sig den ständiga frågan: Menar han verkligen vad han säger idag?... "

Jag har en poäng med mitt lilla skådespel, promise!

Scen 1. Grand Hotell, eftermiddag

Reinfeldt sitter med det tunga whiskyglaet i ena handen och en papperslunta i den andra. Efter att ha väntat tills isen smält och blandats med skönheten tar han sig en klunk och känner spriten bränna till i halsen. Jaha, den gamle vapenbrodern Schlingmann har skickat honom någonting, han jobbar visst på en PR byrå numera.
Inriktat på attitydförändringar elelr nått sådant..

Scen 2. Grand Hotell , kväll
Whiskyn är snart slut och papprena lästa. Under tiden han lyckats läsa igenom alltihopa har en skränig amerikan suttit och gapat. Inte undra på att folk har svårt med jänkarna, de är så jävla stora i allting.

Scen 3. Moderaterna högkvarter, dage efter.

Schlingmann knäpper upp skjortan och tittat stint mot Reinfeldt som inte sovit en blund efter PM`et

- Mycket enkelt formulerat; skall vi omforma Sverige sakta med att byta ut alla jäkla sosse ord till våran fördel. Man vinner genom att definera verkligheten och lösningen på problemen. Språket är det viktiga, att skapa spinning runt ett antal problem och sedan ha lösnigarna.

Reinfeldt känner tröttheten öka.
Vilket jäkla PR prat. Trött säger han:
- Funkar det, att förändra Sverige genom språkets makt och satsa på två mandatperioder när den andra minskar skatten igen?

Schlingmann slänger en ny bunte papper och säger:
- Enligt våra undersökningar är mittenväljare mera positiva till de här orden och negativa till de här. Om vi får ut våra begrepp kommer folk tänka genom dessa begrepp och då vinner vi, om vi dessutom har lösningarna!

Reinfeldt tittar mot taket.
Efter 5 minuters tänkande och femte koppen kaffe sätter han sig ner. Tittar han allvarligt på Schlingmann och säger
- Kör!

--------------
Sammanfattning:
Det smarta är alltså att använda spårket för att förändra bilden av verkligheten och satsa på flera mandaperioder. Liten förändring under lång tid borde innebära en stor förändring- Reinfeldt ÄR nog ingen välfärdskramare, men om man på 8 år privatiserar allting. Då har man lyckats.

Det läskiga är att den ekonomiska krisen inte inneburit att vänstern tagit ledartröjan. Det kan innebära +20 år till av borlig hegemoni.

Mvh
/ Johan Nyström
radikalsocialdemokrati.nu
sskbloggen.blogspot.com

"

Gå igenom väggen....inte in i den!


"Try again. Fail again. Fail better"
Samuel Becket, en känd författare som i början inte lyckades få till manuskriptet. Blev med tiden en stor författare och citatet tycker jag om.

Det handlar om att göra fel för att göra rätt. Om mann inte vågar göra fel, så vågar man inte heller göra rätt. Detta gäller i politiken och även i privatlivet.

S måste våga gå ifrån medelpolitiken- bli betydligt mera radikala och tydliga i vad man vill. Att vara äkta och visa alternativa verkligheter som faktiskt är annorlunda, är inte bara att skapa en livkraftig opposition, utan även förlita sig på ideerna om ökad jämlikhet.

Rättvisa som S ofta kör med; håller liberaler, ja alla, med om! Konfliktpunkten rör jämlikhet och detta är viktigt för S att fokusera mera på om man vill vara ett alternativ. Man måste våga föra fram kravet på ekonomisk utjämning i en tid då vi under flera år haft en rejäl inkomstutveckling för de högre skikten, men inte för de lägre.

Våga säga att man skall höga skatterna, för utan höjda skatter går det knappast att göra offentlig sektor bättre. Privat konsumtion måste bytas till offentlig konsumtion. Det måste vara viktigate att hålla samman samhället; än att några skall dra ifrån.

fredag 8 maj 2009

Utopierna ...

har inte försvunnit ( läs för-förra inlägget) tanken om ett annat samhälle försvinner inte; bara för att sovjet pajkade ihop. Problemet handlar snarare om att eliten tror att man kan ha koll på vad människor tänker, när det i själva verket sker flerdimensionella saker hela tiden.

Att säga att det nu skapas utopier på grund av den ekonomiska och miljömässiga krisen, är att inte se att det under hela perioden efter vänsterns så kallade "död" har pågått en rehablitering som utgår ifrån att socialism inte har en färdig mall utan är förändlig.

Jytte


Guteland, Ordf. I SSU intervjuas i ETC och pekar på att det går en vänstervåg blan unga. Man kan hoppas att SSU och andra ungdomsförbund fångar upp ungdommars intressen och att dessa också efter SSU tiden går med i partiet. Ett grundproblem är ju att det är ett glapp mellan SSU och partiet. Där måste någonting ske. Snarast!

onsdag 6 maj 2009

Utopierna

... är tillbaka.

Som att de någonsin försvann?

Skriver mer om detta senare.. mat!